دورسنج
دورسنج دستگاهی است که به جهت اندازه گیری سرعت دوران به کار می رود، همچنین برای تعداد دور یا سرعت خطی یک جسم دوار نیز به کار می رود. یک تاکومتر شمار دور موتور (چرخشهای کامل) در هر دقیقه را در یک نمایشگر عقربة آنالوگ یا دیجیتالی که از قبل کالیبره شده، نشان میدهد. شمار دور موتور در هر دقیقه با واحد RPM نمایش داده میشود که کوتاه شده revolutions per minute است. به همین سبب به تاکومتر، RPM سنج یا (RPM gauge) هم گفته میشود. هرچند مدلهای گوناگونی از تاکومترها (دورسنج) در بازار موجود است. اما بیشتر تاکومترها به شیوهای شبیه هم کار میکنند. این امکان وجود دارد که آنها را به شیوه های گوناگون طبقهبندی کرد. اما دستهبندی کلیدی و مهمی که میبایست از نظر کارکرد بدان توجه شود، از منظر الکترونیکی و مکانیکی است.
انواع دورسنج
دورسنج در دو نوع تماسی و غیر تماسی عرضه می گردد. در دورسنج های مکانیکی برآمدگی وجود دارد که به شکل دوک می باشد با اجسام در تماس می باشد. معمولا در خودرو ها اگر دقت کرده باشید تعدادی عقربه را داخل ماشین خود خواهید داشت که یکی از آنها دور موتور شما را نشان می دهد در واقع این وطیفه دور سنج در خودروی شما می باشد.
نحوه ی عملکرد دستگاه
در دورسنج ها به سه صورت مکانیکی، نوری، الکتریکی صورت می گیرد از این تست گرها معمولا در موتورهای الکتریکی دوار کاربرد دارد. در مدل های مکانیکی توسط برآمدگی که انتهای دستگاه هاوجود دارد که جهت تماس با جسم دوار در نظر گرفته می شود که در حین افزایش سرعت و تعداد دور بر دقیقه است. دورسنج ها با تبدیل کمیت مکانیکی به الکتریکی به بررسی میزان سرعت دور در دقیقه می پردازد. دورسنج های نوری، لیزری، توسط چسباندن لیبل های لیزری تابش به انتهای دستگاه ها میزان سرعت و تعداد دور براساس دقیقه را ثبت می کند.
ویژگی های دورسنج
- میزان سرعت و دور بر دقیقه دستگاه
- مکانیزم دستگاه (نوری،مکانیکی، لیزری)
- قابل حمل بودن
- قابلیت نصب در محل
- دارا بودن حافظه داخلی و جانبی
- داشتن ویژگی های خاص نظیر اندازه گیری های لرزش و میزان دما همه در یک دستگاه
- قابلیت اتصال به رایانه