نیروسنج
دستگاهی که برای اندازه گیری نیروهای کششی و فشاری وارد بر یک جسم به کار می رود. نیروسنج ها در دو نوع دیجیتالی و آنالوگ به کار می روند که در نوع دیجیتالی آن سنسوری جهت اندازه گیری پارمتر های فشار و کشش وجود دارد. همچنین برخی از مدل ها و نمونه های این دستگاه ها دارای نرم افزار و صفحه نمایش هم می باشند. از نظر ظرفیت اندازه گیری نیرو سنج ها به دو دسته نیروسنج دیجیتالی زیر 1000 نیوتون و نیروسنج دیجیتالی بالای 1000 نیوتون تقسیم می شوند.
موارد زیادی برای استفاده از نیروسنج ها در انواع صنعت وجود دارد:
مثال های زیر چند دیدگاه در مورد نحوه استفاده از این دستگاه ها را ارائه می دهند.
ورزش – ورزشکاران حرفه ای مانند بوکسورها از نیروسنج برای اندازه گیری قدرت عضله و قدرت مشت زدن آنها استفاده می کنند.
اندازه گیری مقاومت مواد – از نیروسنج ها برای تعیین اینکه آیا مواد مقاومت کافی برای تحمل تنش هایی را که در حین حمل و نقل و یا در معرض آن قرار دارند استفاده می شود. به عنوان مثال ، ممکن است یک بطری آب تحت آزمایش فشرده سازی قرار گیرد تا مشخص شود آیا نیروهای فشرده سازی انتظار می رود در هنگام حمل و نقل باعث از کار افتادن بطری آب و نشت محتوای آن شود. در مثالی دیگر ، ممکن است فلزات با قرار دادن فلز در برابر نیروهای فشاری و کششی و مشاهده عملکرد مواد ، مقاومت در برابر کشش و مقاومت آنها را تأیید کنند.
ارگونومی – هنگامی که کاربران با یک محصول درگیر می شوند ، می توان از نیروسنج ها استفاده کرد تا ارزیابی کنند آیا طراحی محصول از منظر تعامل انسانی کارایی دارد یا خیر – به این معنی که آیا نیروی مورد نیاز برای تعامل با محصول ، نیرویی قابل قبول و قابل دریافتی برای توانایی های بیشتر مردم است. این روش می تواند در شرایط مختلفی مانند باز کردن دستگیره درب اتومبیل ، فشار دادن کلیدهای صفحه کلید کامپیوتر یا باز و بسته شدن درپوش بطری داروهای تجویز شده اعمال شود.
اندازه گیری ثابت فنر – سازندگان فنرهای مکانیکی از نیروسنج استفاده می کنند تا ثابت کنند فنرهای تولید شده دارای ثابت فنر مناسب (k) هستند ، که نیرویی را که فنر می تواند ایجاد کند به جابجایی آن از موقعیت تعادل مربوط می کند.
تولید چسب – تولید کنندگان چسب ممکن است از یک نیروسنج استفاده کنند تا مقاومت باند چسب ها را با گرفتن نمونه و ثبت حداکثر نیرویی که نمونه آزمایش قبل از جدا شدن مواد پیوسته می تواند آزمایش کند.
ایمنی – طراحان و مهندسان ممکن است از نیروسنج برای آزمایش ظرفیت بار اتصال دهنده های مختلف محافظت کننده اشیا، ، مانند نرده ها و نرده ها اطمینان حاصل کنند که اتصال دهنده ها چسبندگی کافی به محصول را ایجاد می کنند تا استفاده و عملکرد ایمنی را تضمین کند.
انواع نیروسنج
نیرو سنج ها همانند دستگاه های دیگر به دسته های مختلف تقسیم می شوند این تقسیم بندی از لحاظ کارایی، شکل ظاهری و میزان قدرت وارده می باشد، در یکی از تقسیم بندی ها به دو نوع عقزبه ای و دیجیتال تقسیم بندی می شوند:
نیروسنج عقربه ای
نیروسنج های عقربه ای برای کاربرد دستی طراحی شده اند. معمولا برای تنش ابتدایی وآزمون فشرده سازی زمانی که دقت آزمایش از اهمیت چندانی برخوردار نیست از نیروسنج های عقربه ای استفاده می شود. نیروسنج های عقربه ای معمولا با قابلیت پیک هولد وتبدیل واحد، از یک سر کششی و از سر دیگر فشاری می باشند. این نوع از نیروسنج ها نسبت به نیروسنج های دیجیتالی از قیمت پایین تری برخوردار هستند.
نیروسنج دیجیتالی
نیروسنج های دیجیتالی اساسا دستگاه های دستی هستند که شامل لودسل (حسگر) ، قسمت الکتریکی، صفحه نمایش و نرم افزار می باشند و از دقت بالایی برخوردار می باشند.
موارد مهم در انتخاب یک نیروسنج
در انتخاب یک نیروسنج می بایست با توجه به نوع کاربری به موارد زیر توجه کرد:
- رنج کاری نیروسنج
- نوع نیروسنج (آنالوگ، دیجیتال)
- سرعت نمونه برداری و قابلیت تنظیم زمان پاسخ
- قابلیت اندازه گیری در دو وضعیت فشار و کشش
- نحوه اتصال و به کارگیری نیروسنج
- دقت اندازه گیری نیروسنج
- خروجی و نوع خروجی نیروسنج
- امکان استفاده دستی یا نصب بر روی پایه
- قابلیت نصب کارت حافظه
- قابلیت تبدیل داده ها بر حسب واحدهای مختلف ( g/oz/Newton)