کلید حفاظت جریان نشتی
RCD چیست؟
کلید جریان نشتی که به اختصار RCD یا RCBO نامیده می شود و به اصطلاح اشتباه محافظ جان شناخته شده است؛ کلیدی است که با مقایسه جریان های فاز و نول، اختلاف جریان فاز و نول را با استفاده از یک ترانسفورماتور با هسته چنبره ای محاسبه کرده و در صورتی که اختلاف جریان وجود داشته باشد (برایند جریان فاز و نول عددی به غیر از صفر شود.)، مدار را قطع می کند.
یکی از دلایل ایجاد این اختلاف جریان، به وجود آمدن مسیری برای برگشت جریان به غیر از نول می باشد. (به عنوان مثال اتصال فاز با بدنه فلزی دستگاه برقی). در این شرایط این جریان های نشتی توسط فیوزها یا کلیدهای مینیاتوری شناخته نمی شوند و اگر مدار قطع نگردد ممکن است اتفاقاتی نظیر آتش سوزی و برق گرفتگی رخ دهد. در صورتی که کلید محافظت نشتی جریان (کلید محافظ جان) استفاده گردد مدار ظرف چند صدم ثانیه، نشتی جریان را شناسایی و قطع خواهد کرد.
انواع تیپ RCDها بر اساس نوع جریان اتصال کوتاه:
تیپ AC: در صورتی که جریان سینوسی باشد، بدون در نظر گرفتن جریان نشتی ناگهانی و یا تدریجی عکس العمل نشان می دهد.
تیپ A: در صورتی که جریان سینوسی یا پالس های DC باشد، بدون در نظر گرفتن جریان نشتی ناگهانی و یا تدریجی عکس العمل نشان می دهد.
تیپ B: در صورتی که جریان سینوسی، DC یا پالس DC باشد، بدون در نظر گرفتن جریان نشتی ناگهانی و یا تدریجی عکس العمل نشان می دهد.
انواع طبقه بندی کلیدهای RCD:
- بدون تاخیر آنی
- نوع تاخیری (تیپ S)
انواع کلید محافظ جریان نشتی
این کلید از دو نوع RCCB و RCBO است.
کلید RCCB:
کلید RCCB؛ کلید جریان نشتی است، که در برابر جریان نشتی عکس العمل نشان می دهد و عملکردی مطابق توضیحات بالا دارد.
کلید RCBO:
کلید RCBO؛ کلیدی است که علاوه بر جریان نشتی در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه هم واکنش نشان می دهد و عملکردی مطابق توضیحات بالا دارد و به این نوع کلیدها کلید ترکیبی یا RCBO گفته می شود.