احداث پست ترانسفورماتور
پست ترانسفورماتور
چنانچه بنا به تشخیص شرکت برق، احداث یک پست ترانسفورماتور داخل ساختمان یا محوطه لازم باشد آن قسمت از پست که انحصارا در اختیار شرکت برق خواهد ماند باید طبق ضوابط و مقررت شرکت، توسط مشترک ساخته و آماده شود. قسمت هایی از پست که در اختیار مشترک خواهد ماند از نظر ارتباطی و عملیاتی باید با قسمت های در اختیار شرکت هماهنگی کامل داشته و به نحوی طرح و اجرا شود که هیچ گونه مانع و اشکالی در بهره برداری طرفین وجود نداشته باشد. درمواردی مانند مراکز صنعتی، مجموعه ها و غیره که احداث بیش از یک پست ترانسفورماتور لازم باشد، و شرکت نیروی برق را از طریق یک مرکز قطع و وصل فشار متوسط یا پست پاساژ تحویل مشترک دهد و پست های داخلی، تماما در اختیار مشترک باشد، علاوه بر مقررات شرکت مقررات مبحث 13 سازمان نظام مهندسی لازم الاجرا است.
اتاق ترانسفورماتور
ابعاد اصلی ترانسفورامتور در جدول 1 نشان داده شده است. اتاق اندازه کوچک برای ترانسفورماتورهای با حداکثر توان 630 کیلوولت آمپر و اتاق های بزرگ و خیلی بزرگ برای توان های بیشتر است. هیچ رابطه ی بین دو نوع و دو اندازه ی گفته شده وجود ندارد و هر یک از دو نوع را می توان در دو اندازه اجرا کرد.
انتخاب محل و جهت اتاق ترانسفورماتور
در انتخاب محل و نحوه ی استقرار اتاق ترانسفورماتور، علاوه بر ملاحظات مربوط به مرکز ثقل بار، و خواسته های نظیر آن که توضیحات آن در این بحث نمی گنجد لازم است لازم است مراتب زیر رعایت گردد:
1- اتاق باید در طبقه ی هم کف قرار بگیرد و یکی از جبهه های آن مشرف به فضای آزاد باشد، در برابر این جبهه حداقل تا فاصله ی 5 متری نباید هیچ گونه ساختمان یا مانع دیگری که تهویه ی اتاق و داخل و خارج کردن ترانسفورماتور را با اشکال رو به رو کند وجود داشته باشد. در اصلی اتاق تراسفورماتور باید در این جبهه وجود داشته، نقل و انتقال ترانسفورماتور به سادگی انجام شود و جرثقیل بتواند به این جبهه رفت و آمد کند. اتاق هایی که به علل دیگر باید در زیر زمین ساخته شوند، چنانچه حداقل 5 متر فضای آزاد یاد شده در جلوی آن وجود داشته باشد، طول آن ها حداقل به اندازه ای که در زیر مشخص شده باشد، مانند اتاقی در طبقه ی هم کف به حساب بیاید.
2- چنانچه ساختمان از نوعی باشد که نوع پست ترانسفورماتور روی بام اجتناب ناپذیر باشد ضمن رعایت کلیه ی مقررات مربوط به تهویه ی اتاق و فواصل مجاز و درها باید در آن ها از ترانسفورماتورهای خشک استفاده گردد. دراین صورت مراعات و اجرای جزئیات مربوط به حائل آتش و غیره منتفی خواهد بود. همچنین استفاده از هر نوع ترانسفورماتور دیگر مانند ترانفورماتورهای روغنی و آسکارل و مانند آن ها ممنوع است.
3- در صورت امکان جبفهه ی مشرف به فضای آزاد اتاق ترانسفوماتور باید در جهتی انتخاب شود که تابش آفتاب به آن حداقل باشد.
4- جبهه ی مشرف به فضای آزاد می تواند ضلع عرضی یا طولی اتاق باشد، در هر حال ترانسفورماتور را باید در راستای مناسب آن قرار داد.
ابعاد اتاق ترانسفورماتور
1- ابعاد اتاق ترانسفورماتور را باید با توجه به رشد بار در آینده انتخاب کرد تا امکان استفاده از ترانسفورماتورهای با قدرت بیشتر، بدون لزوم انجام تغییرات بنایی در اتاق فراهم باشد. بنابراین صرف نظر از قدرت پیش بینی شده ی اولیه، چنانچه در اینده احتمال استفاده از ترانسفورماتوری با قدرت بیشتری از 630 کبلوآمپر وجود نداشته باشد، می توان از اتاق کوچک استفاده کرد. ولی گر این احتمال وجود داشته باشد یا قدرت اولیه بیش از این مقدار باشد، باید از اتاق ترانسفورماتور بزرگ یا خیلی بزرگ استفاده کرد. در هر حال فضای آزاد در اطراف ترانسفورماتور نباید از 0.8 متر کمتر باشد.
2- ارتفاع اتاق ترانسفورماتور مهم ترین عامل در تهویه ی طبیعی، به منظور خنک کردن آن به شمار می رود. برای همین ارتفاع اتاق نباید از مقادیر داده شده برای هرکدام از اندازه های اتاق ها کمتر باشد. چنانچه به علت مشخصات ساختمان احداث اتاق به ابعاد ذکر شده امکان پذیر نباشد، ممکن است آن ها را با صوابدید مجری مقررات، تغییر داد به هر حال این تغییر نباید از -10% بیشتر باشد.
اجزای اتاق ترانسفورماتور و خصوصیات آن اتاق ترانسفورماتور باید داری خصوصیات زیر باشد:
1- اتاق باید فاقد رطوبت و ضد سرایت حریق باشد: با توجه به این خواسته باید از مصالح مناسب استفاده شود. 2- دیوارهای اتاق باید با مصالحی پوشانده شود که گردگیر نباشد.
3- سقف اتاق باید فاقد هر گونه نازک کاری، مانند گچ کاری باشد تا امکان سقوط اجسام و بروز اتصالی در ترانسفورماتور وجود نداشته باشد.
4- در اتاق تراسفورماتور نباید هیچ نوع پله یا شیب غیرمجاز داشته باشد.
5- تیرآهن های ناقل ترانسفورماتور باید دارای زوار هادی چرخ باشند و باتوجه به استاندارد کوچکترین و بزرکترین ترانسفورماتوری که ممکن است در اتاق نصب شود، انتخابشده باشند.
6- در طرح اتاق باید مجاری عبوری هوا، با سط مقطع کافی و حداقل تغییر در مسیر برای خنک کردن ترانسفورماتورها از راه تهویه طبیعی پیش بینی شود.
7- زیر محل استقرار ترانسفورماتور و پایین تر از مسیر عبور هوای خنک کننده، باید مجهز به شبکه های لوگیری کننده از دخول پرنده ها و حیوانات کوچک و آب باران به داخل اتاق باشد.
8- در روی دیوارهای طرفین اتاق باید نگهدارهای مناسبی برای کابل های وصل شونده به ترانسفورماتور پیش بینی شوند.
9- لوله های حامل کابل ها بایددر اطراف ترانسفورماتور طوری تعبیه شوند که مانع از مسیر جریان هوای خنک کننده نباشند. شیب مسیر کابل ها باید به سمت خارج باشد.
10- برای جلوگیری از تعریق باید اتاق ترانسفورماتور گرمکن برقی مجهز به ترموستات لحاظ شود.
11- در ورودی اتاق باید آهنی باشد و به سمت خارج باز شود. قفل در باید نوعی باشد که حتی هنگامی که در قفل است خارج شدن از اتاق امکان پذیر باشد. 12-اگر محور طولی ترانسفورماتور عمود بر در باشد روغن نمای مخزن انبساط ترانسفورماتور باید رو به در اتاق باشد.
13- اگر محور طولی ترانسفورماتور به موازات در باشد، بوشینگ های فشار قوی باید رو به در اتاق باشد.
14- هیچ گونه پنجره و در ورودی دیگری غیر از در اصلی نباید در اتاق ترانسفورماتور وجود داشته باشد.
نظر خود را بنویسید