تجهیزات ارت

تجهیزات ارت
چاه ارت گودالی است به عمق ۵ تا ۱۰ متر که در زمین با قطر ۸۰ سانتی متر به صورت میله ای حفر می شود و معمولا در درون چاه از یک سبد مسی یا صفحه ارت با خلوص مس ۹۹ درصد استفاده می شود.
چاه های ارت قدیمی که سالهاست از عمر آنها میگذرد و لوازم آنها در اثر تماس طولانی مدت با خاک زمین امکان سولفاته کردن دارد و همینطور خاک اطراف الکترود یا صفحه مسی چاه ارت ممکن است آن رطوبت کافی را نداشته باشد بنابراین برای کاهش مقاومت الکتریکی چاه ارت از مایع کاهنده استفاده می کنند. این مایع کاهنده خاصیت قلیایی دارد و از طریق لوله تغذیه آب در درون چاه ارت ریخته می شود و باعث بهبود عملکرد چاه ارت می شود.
مزایای استفاده از چاه ارت در ساختمان
- تخلیه ولتاژ ها یا اضافه بارها در چاه ارت
- جلوگیری از آسیب رسیدن به دستگاه های الکتریکی
- جلوگیری از خطر برق گرفتگی افراد در صورت تماس با وسایل برقی
- ایمن سازی افراد در هنگام استفاده از تجهیزات حساس الکترونیکی
- قطع کل برق در مواقعی که اتصالی در مدار ساختمان رخ می دهد
- محافظت از جان انسانها در هنگام استفاده از آسانسور
قیمت تجهیزات چاه ارت
از نکات مهم قبل از اینکه بخواهید قیمت تجهیزات چاه ارت را محاسبه کنید این است که در ابتدا باید خاک زمینی که در آن محل می خواهید چاه ارت احداث کنید رابررسی نمایید. چون در صورت سنگلاخی بودن خاک زمین باید از صفحه مسی ارت به ابعاد بزرگ تر و با ضخامت ۵ میلیمتر و همچنین از سیم مسی با قطر بیشتری استفاده کرد تا بتوانید به مقاومت الکتریکی زیر ۲ اهم سانتی متر برسید. در آخر نیز با مشخص نمودن عمق چاه ارت و نوع برند بنتونیت یا مواد کاهنده به راحتی می توانید قیمت نهایی چاه ارت را بدست بیاورید.
قبل از اجرای چاه ارت نکته بسیار مهمی که باید مد نظر گرفت بررسی نوع خاک زمینی است که میخواهید در آنجا چاه ارت را حفر کنید . معمولا برای چاه ارت باید سعی کنیم زمین هایی رو انتخاب کنیم که خاک آنها در مرحله اول سنگلاخی نباشند چون دارای مقاومت الکتریکی بسیار بالایی هستند . و در مرحله دوم زمین هایی را که خاک آنها بسیار مرطوب تر هستند را انتخاب کنیم به دلیل اینکه هر چقدر زمین و یا خاک مرطوبتر باشند مقاومت الکتریکی چاه ارت کمتر است. مواردی که باید برای محاسبه قیمت اجرای چاه ارت در نظر گرفت عبارتند از :
- اندازه گیری مقاومت الکتریکی زمین قبل از اجرای چاه ارت
- مشخص نمودن عمق چاه ارت که باید بین ۵ تا ۱۰ متر باشد
- تعیین کردن ابعاد و ضخامت صفحه ارت مسی
- قطر سیم لخت مسی که هر چقدر قطورتر باشد بهتر است
- نوع بنتونیت چاه ارت است که باید جاذب آب بسیار قوی باشد
- استفاده از جوش کدولد برای اتصال سیم به صفحه ارت
- پر کردن باقی مانده عمق چاه ارت با خاک رس تا لب چاه
انواع تجهیزات ارت
- صفحه مسی چاه ارت امروزه انواع مختلفی از چاه ارت در عمقهای مختلف حفر میشوند. برخی از چاهها عمق بیشتری داشته و راهاندازی سیستم ارتینگ در آنها به استفاده از صفحه مسی نیاز دارد. صفحه مسی به همراه سیم مسی و چندین اتصال مهم دیگر وظیفه انتقال جریان الکتریسیته از وسایل برقی به زمین را بر عهده دارند.
- سیم مسی ارت سیم مسی بدون روکش یکی از اصلیترین تجهیزات راهاندازی سیستم ارتینگ است. از سیم مسی در کنار صفحه مسی برای انتقال جریان برق از وسایل مختلف به زمین استفاده میشود. سیم مسی که برای راهاندازی سیستم ارتینگ کاربرد دارد؛ نوعی سیم بدون روکش است که به آن سیم مسی هوایی نیز گفته میشود. مدلهای مختلفی از سیم مسی ارت تولید میشوند که در تعداد رشته و ضخامت با یکدیگر تفاوت دارند. انتخاب تعداد رشته و ضخامت سیم ارت تاثیر مهمی بر انتقال جریان برق به زمین دارد. به همین علت تکنسینهای حرفهای با بررسی شرایط موجود، سیم ارت مناسب را انتخاب میکنند.
- میله ارت زمین (میله راد ارت) برای راهاندازی سیستم ارتینگ باید یک میله راد ارت را در چاه حفر شده قرار دهید. سپس میله ارت زمین را به کمک جوش و سایر اتصالات مناسب به سیم مسی متصل کنید. استفاده از میله راد ارت به جلوگیری از ایجاد شوک الکتریکی و افزایش ایمنی کار کمک میکند. نصب این میله از نظر صرفه جویی اقتصادی به راهاندازی سیستم ارتینگ کمک کرده و بازدهی مناسبی هم دارد.
- تسمه / شینه مسی – میله مسی از جمله دیگر تجهیزات لازم برای اجرای چاه ارت میتوانیم به تسمه یا شینه اشاره کنیم. به طور کلی مس یک هادی منحصر به فرد برای انتقال جریان برق است. به همین علت هر نوع تجهیزی که از مس تولید میشود؛ قابلیت عبور، هدایت و انتقال جریان برق را دارد. از انواع شینه مسی به صورت میله یا مکعب مستطیل به منظور انتقال جریان برق به زمین استفاده میشود. تمام تجهیزاتی مانند میله، تسمه، صفحه و سیم مسی به کمک جوش و اتصالات مناسب به یکدیگر متصل خواهند شد.
- شمش نول و ارت / تسمه / شینه شینه (شمش) نول و ارت تجهیز جمع و پخش کننده جریان برق است. در چاه ارت برای جمع کردن جریان الکتریسیته از تجهیزات مسی و انتقال آن به زمین باید از شینههای نول و ارت استفاده کنید. در شرایطی که تجهیزات دیگری مانند سیم، صفحه و میله مسی در فاصله بسیار کم در چاه ارت قرار میگیرند؛ نصب شینه نول و ارت ضروری است. شمش نول و ارت به انتقال جریان برق کمک کرده و بازدهی اجرای چاه ارت را افزایش میدهد.
- بنتونیت و مواد کاهنده مقاومت ارت زمین بهترین خاک برای حفر چاه ارت و راهاندازی سیستم ارتینگ؛ خاکی با تراکم پایین، رطوبت نسبتا بالا، مقاومت و اسیدیته کم است. بدون شک خاک همه مناطقی که قصد حفر چاه ارت دارید، از این شرایط برخوردار نیست. به همین علت باید از مواد کاهنده مقاومت ارت زمین مانند بنتونیت استفاده کنید. بنتونیت یک ماده معدنی از گروه خاکهای رس و سدیم دار است که مقدار زیادی آب جذب کرده و متورم میشود. افزایش رطوبت خاک و کاهش تراکم نیز جزء مشخصات بهترین خاک برای حفر چاه ارت هستند.
- اتصالات چاه ارت؛ کلمپ و بست و اتصالات سیم و میله و تسمه برای قرارگیری صفحه، میله، سیم، شینه و سایر تجهیزات مسی مورد نیاز اجرای سیستم ارتینگ باید از اتصالات مناسب استفاده کنید. کلمپها یکی از بهترین اتصالات برای متصل کردن تجهیزات مسی به یکدیگر هستند. این اتصالات از برنج ساخته شده و در برابر عوامل محیطی، مقاوم هستند. در حال حاضر انواع مختلفی از کلمپ با مشخصات متنوع تولید میشوند.
- تابلو تست ارت (ارت باکس) برای محافظت از تجهیزات قرار گرفته داخل چاه ارت، نظم بخشیدن به دهانه چاه حفر شده، عبور سیم مسی و انشعاب آب از تابلو تست ارت استفاده میشود. این تجهیز نامهای دیگری مانند ارت باکس، دریچه بازدید، تست باکس ارت و حوضچه تست چاه ارت نیز دارد.
- جوش نقره (آرگون) سیم به صفحه همانطور که گفتیم برای متصل کردن صفحه، سیم، میله و سایر تجهیزات مسی به یکدیگر از اتصالات مختلف و جوش استفاده میشود. جوشکاری نقره یا آرگون یکی از بهترین روشها برای اتصال سیم به صفحه مسی است. انجام جوشکاری آرگون یا همان TIG به ایجاد قوس الکتریکی و استفاده از الکترود وابسته است. سرعت انجام جوشکاری آرگون بسیار زیاد بوده و به همین علت مورد توجه قرار گرفته است.
- قالب جوش کدولد (احتراقی / اگزوترمیک) برای اتصال تجهیزات مسی سیستم ارتینگ از یک روش جوشکاری دیگر هم استفاده میشود. جوشکاری احتراقی یا کدولد یکی از بهترین روشها برای برقراری اتصال بین تجهیزات مسی است. ضخامت جوش ایجاد شده از طریق جوشکاری کدولد زیاد است، به همین علت میزان مقاومت الکتریکی کاهش مییابد و جریان برق به آسانی منتقل میشود. برای انجام این نوع جوشکاری باید تجهیزات مرتبط و مناسب در اختیار داشته باشید. قالب جوش کدولد نوعی قالب گرافیتی است که مقاومت بسیار زیادی در برابر حرارت دارد. مشخصات این قالب هم متناسب با اندازه سیم مسی انتخاب میشود.
- ژل کاهش مقاومت خاک برای کاهش مقاومت خاک محل حفر چاه ارت باید از مواد کاهنده مقاومت استفاده شود. یکی از بهترین ترکیبها برای انجام این کار نیز ژل کاهنده مقاومت زمین است. تکنسینهای حرفهای ژل کاهنده مقاومت را در صفحه یا اطراف میله مسی میریزند تا جریان برق بهتر منتقل شود.
هنگام خرید تجهیزات چاه ارت، توجه به نکات زیر ضروری است:
نوع تجهیزات: نوع تجهیزاتی که برای پروژه حفاری خاص خود نیاز دارید به عواملی مانند عمق حفاری، شرایط خاک و نوع چاهی که باید ایجاد شود بستگی دارد. درک انواع مختلف تجهیزات موجود و کاربردهای آنها به شما کمک می کند تا تجهیزات مناسب برای پروژه خود را انتخاب کنید.
کیفیت و دوام: تجهیزات با کیفیت تضمین می کند که پروژه حفاری موفقیت آمیز بوده و از تاخیرهای ناشی از خرابی تجهیزات جلوگیری می کند.
نگهداری و تعمیر: تجهیزاتی را انتخاب کنید که نگهداری و تعمیر آن آسان باشد. سعی کنید این قطعات یدکی به راحتی در دسترس باشند و فروشنده ضمانت کالا را در اختیارتان قرار دهد.
هزینه: قیمتها را از تامینکنندگان مختلف مقایسه کنید و اطمینان حاصل کنید که تجهیزات با کیفیت را با هزینه مناسب دریافت میکنید.
ویژگی های ایمنی: اطمینان حاصل کنید که تجهیزاتی که خریداری می کنید دارای ویژگیهای ایمنی مناسب برای محافظت از اپراتورها هستند. باید دارای قفل های ایمنی، حفاظها و سایر ویژگیهای لازم برای جلوگیری از حوادث حین حفاری باشد.
دستورالعمل نصب و استفاده از تجهیزات چاه ارت به شرح زیر است:
- حفر چاه عمیق در زمین.
- قرار دادن صفحه مسی در داخل چاه.
- پوشاندن صفحه مسی با مواد بنتونیت.
- کشیدن سیم مسی به بیرون چاه. اتصال سیم مسی به تابلو تست باکس.
- اتصال دستگاههای الکتریکی به تابلو تست باکس.
نظر خود را بنویسید