الکترود زمین برای انشعاب برق فشار  ضعیف

 

اعم از این که انشعاب برق مشترک تک فاز باشد یا سه فاز، باید حداقل 1 اتصال زمین ایمنی برای آن پیش بینی شود. در شهر ها، شهرک ها و مجموعه ها با توجه به شرایط ذکر شده در زیر، الکترود های اتصال زمین باید از نوع اساسی یا از نوع ساده باشد. در سایر موارد انتخاب با مجری مقررات خواهدبود.

الف) برای مشترکان با کنتور ( تکفاز یا سه فاز تا 32 آمپر) یک الکترود زمین ساده با حداقل عمق 2 متر در زمین بکر استفاده شود.

ب) برای مشترکان با کنتور برق از 32 آمپر تا 75 آمپر سه فاز یا مجموعه های دارای چندین مشترک که کنتور های آن در یک نقطه متمرکز باشد و جمع جریان های نامی کنتورهای هرفاز با اعمال ضریب هم زمانی، از 75 آمپر تجاوز نکند از یک الکترود زمین ساده به عمق 4 متر یا الکترود زمین به عمق 2 متر و حداقل فاصله 4 متر از یکدیگر در زمین بکر استفاده شود.

پ)برای مشترکان با کنتور بیش از 75 آمپر سه فاز یا مجموعه های دارای چندین مشترک که کنتورهای آن ها در یک نقطه متمرکز باشد و جمع جریان های نامی کنتورهای هر فاز با اعمال ضریب همزمانی از 75 آمپر تجاوز کند یک اتصال زمین مشابه پست ترانسفورماتور تغذیه کنند آن استفاده شود.

ت) در مورد مجموعه هایی که کنتورهای برق آن ها در بیش از یک نقطه متمرکزیا به صورت انفرادی نصب شده و فاصله آن ها نیز بیش از 8 متر باشدف هر نقطه تمرکز یا کنتور انفرادی یک مشترک به حساب می آید و در مورد آن ها طبق بند های الف-ب-پ فوق الذکر عمل خواهد شد.

 

 الکترود یا الکترود های زمین پست ترانسفورماتور

 

برای حفاظت سیستم و تامین ایمنی، هر پست ترانسفورماتور باید مجهز به اتصال زمین های مطمئن باشد.

مقاومت کل اتصال زمین هادی نقطه ی خنثی یا هادی حفاظتی-خنثی نباید از 2 اهم تجاوز کند.

در نزدیکی هر پست باید حداقل یک اتصال زمین اساسی اخداث شود. اتصال زمین  های دیگر باید در ادامه خطوط تغذیه کننده یا تابلوهای اصلی بعد از پست ترانسفورماتور احداث شوند. انتخاب نوع اتصال به زمین با توجه به بخش قبل به عمل می آید.

در پست برق هر دو ولتاژ متوسط و فشار ضعیف در کنار هم وجود دارند. در صورت اتصال کوتاه بین یکی از فازهای فشار متوسط با بدنه هادی تجهیزات فشار متوسط، حوزه اثر این اتصالی در شبکه فشار ضعیف نیز تا دورترین نقطه ادامه خواهد داشت. بنابراین برای تامین ایمنی و خفاظت سیستم برق فشار متوسط و فشار ضعیف و نیز پست برق بسته به شرایط محیطی، فضای اختصاص یافته به پست برق و نیز ورودی و خروجی خطوط برق فشار متوسط و فشار ضعیف لازم است که یکی از گزینه های زیر جهت 2 الکترود اتصال زمین و یا 1 الکترود برای حفاظت سیستم و ایمنی، بسته به شرایط و امکانات انتخاب و اجرا شوند.

-در صورتی که امکان احداث 2 الکترود زمین مستقل از هم، از نظر شرایط و امکاات فراهم باشد. به طوری که : 

الف) فاصله بین 2 الکترود زمین فشار متوسط و فشار ضعیف کمتر از 20 متر نباشد. این موضوع در صورت  وجود الکترود زمین برق فشار متوسط در ساختمان پست برق موجود در همسایگی ساختمان مورد احداث و یا بر عکس نیز باید رعایت گردد.

ب) هیچ گونه ارتباط هادی در فاصله بین 2 الکترود زمین وجود نداشته باشد( از قبیل  لوله های آب،  گاز و غیره دفن شده و همچنین فوندانسیون بتن آرمه ساختمان ها)

 

حفاظت در برابر اضافه ولتاژ در پست های برق

 

برای جلوگیری از اضافه ولتاژ در شبکه برق فشار ضعیف به دلیل بروز اتصال زمین در تجهیزات شبکه فشار متوسط و اثر آن در شبکه فشار ضعیف، موارد زیر باید رعایت گردد: 

الف) الکترود اتصال زمین قسمت برق فشار متوسط از الکترود اتصال زمین قسمت برق فشار ضعیف مجزا و مستقل از م جدا گردد، که در این صورت پست برق دارای 2 الکترود زمین مستقل خواهد بود.

تبصره 1: الکترود های اتصال زمین قسمت برق فشار متوسط و فشار ضعیف هرکدام باید به ترمینال یا شینه اصلی زمین مخصوص خود وصل شود.

تبصره 2: پیش بینی و اجرای الکترودهای اتصال زمین مجزا ومستقل در پست برق، برای قسمت برق فشار متوسط و برق فشار ضعیف، یعنی 2 الکترود برای هر پست مطمئن تر از 1 الکترود مشترک می باشد.

ب) در صورتی که به دلایل محدودیت های اجرایی و یا شرایط طرح، فاصله ی مناسب بین دو الکترود فراهمنشود و الکترودها در حوزه ولتاژ هم قرار بگیرند و یا به دلایل وجود اجسام فلزی مدفون در محل ایجاد 2 الکترود اتصال زمین مستقل امکان پذیر نباشد، ایجاد الکترود مشترک برای سیستم های اتصال زمین برق فشار متوسط و برق فشار ضعیف الزامی می گردد. در این صورت مقاومت الکتریکی اتصال زمین در  1الکترود مشترک برای سیستم های برق فشار متوسط و برق فشار ضعیف، نباید از 1 اهم تجاوز کند.

تبصره: در صورتی که امکان دستیابی به مقاومت 1 اهم در الکترود اتصال زمین مشترک امکان پذیر نباشد، کلیدهای حفاظتی اتوماتیک تابلوهای فشار متوسط در پست برق در زمان مناسب جریان اتصالی در شبکه فشار متوسط را قطع کند.

برای حفاظت مصارف3 فاز موتوری و یا سایر مصارف برقی دیگر که قطع فاز و جا به جایی فاز به آن ها آسیب می رشاند، بایستی از رله کنترل فاز و یا هر مکانیزم مشابه دیگر، استفاده گردد.

وسایل و لوازم الکتریکی که ممکن است در اثر کاهش احتمالی ولتاز دچار آسیب دیدگی و خسارت شوند، باید در مابل کاهش ولتاژ حفاظت شوند.