آشنایی با انواع فیوز
انواع فیوز
در کلیه ی تاسیسات الکتریکی برای جلوگیری از صدمه دیدن و معیوب شدن وسایل و نیز برای قطع کردن دستگاه های معیوب از شبکه ( بر اثر عوامل مختلف از قبیل نقصان عایق بندی، ضعف استقامت الکتریکی یا مکانیکی و ازدیاد بیش از حد جریان) وسایل باید طوری انتخاب شوند که در اثر اضافه بار یا اتصال کوتاه در کمترین زمان ممکن و قبل از این که صدمه ای به سیم ها و تجهیزات الکتریکی شبکه برسد، مدار قسمت معیوب را قطع کنند. یکی از وسایل حفاظتی، فیوز است. فیوز ها از نظر زمان قطع، بر حسب منحنی ذوب سیم حرارتی داخل آن ها، به دو نوع تندکار و کندکار تقسیم می شوند. فیوزهای تندکار زمان قطع کمتری نسبت به فیوزهای کندکار دارند و به همین دلیل در مصارف روشنایی به کار می روند. جریان راه اندازی موتور در حدود 4 تا 7 برابر جریان نامی است که بر روی کلیه ی فیوزها جریان نامی آن ها نوشته می شود. این جریان کمتر از جریان ماکزیمم تحمل فیوز است. فیوزها در انواع فشنگی، اتوماتیک، مینیاتوری، بکس، کاردی، شیشه ای یا فیوز های فشار قوی ساخته می شوند.
معمولا فیوزهایی که در مدار قدرت به کار می روند، مدار کنتاکتور را در مقابل اتصال کوتاه، محافظت می کند. یعنی در واقع حفاظت سیم های رابط مدار را نیز به عهده دارند. بنابراین، در مدارهایی که مثلا فیوز 25 آمپری به کار می رود، ممکن است در مدار فرمان آن ها از سیم یک یا یک و نیم میلیمتر مربع استفاده شود. پس لازم است مدار فرمان با فیوز جداگانه ای حفاظت شود، در دامه دو نمونه از فیوزها بحث شده است.
فیوز اتوماتیک
فیوز اتوماتیک یا آلفا نوعی فیوز خودکار است که عبور جریان بیش از حد مجاز از آن باعث قطع مدار می شود، اما می توان دوباره شستی آن را به داخل فشرد تا ارتباط برقرار گردد. بعضی از فیوزهای خودکار دو عمل جریان زیاد و بار زیاد را در مدارها کنترل می کنند، اما پس از قطع شدن، باید پس از مدت کمی دوباره شستی مربوط به آن را فشار داد تا مدار ر وصل کند. در فیوزهای اتوماتیک دو عنصر مغناطیسی و حرارتی وجود دارد. اولی اتصال کوتاه یا جریان زیاد و دومی بار زیاد را قطع می کند.
فیوز مینیاتوری
نوعی فیوز اتوماتیک است که از نظر ساختمان داخلی به فیوز آلفا شباهت دارد و از سه قسمت رله ی مغناطیسی ( رله ی جریان زیاد زمان سریع ) رله ی حرارتی یا رله ی بیمتال و کلید تشکیل شده است. این مجموعه را کلید موتور نیز می نامند. این کلید در دو نوع L,C ساخته شده است. نوع L در مصارف روشنایی به کار می رود و تندکار است. این کلیدها در انواع تک فاز، دو فاز و سه فاز ساخته می شوند.
نظر خود را بنویسید