فازمتر
فازمتر
فازمتر دستگاه تک پلی ست که برای تست کردن وجود ولتاژ در شبکه برق کارایی دارد. تنها افراد با مهارت الکتروتکنیکی و افراد آموزش دیده اجازه نزدیک شدن به محل تاسیسات و استفاده از این تجهیزات را دارند.
از نظر مکانیکی در دو نوع متفاوت طراحی شده است :
- فازمتر کامل complete
- فازمتر جدا separate
فازمتر در زمینه ی کاربردشان نیز به دو دسته تقسیم می شوند :
- نوع L : خط Line
- نوع S : تابلو Switchgear
فازمتر تک پل از چهار قسمت تشکیل شده است:
- دسته
- عنصر عایق
- نشانگر(چراغ)
- میله تست به همراه الکترود
دسته محل قرار گرفتن دست می باشد که در انتهای فازمتر قرار گرفته است. برای اینکه مانع بروز برق گرفتگی شویم لازم است فازمتر را با دست راست بگیریم تا در صورت بروز برق گرفتگی برق از مسیر قلب به بدن وارد نشود.
عنصر عایق بخشی از از فازمتر است که بین نگهبان دست و حلقه ی قرمز قرار دارد و باعث ایجاد فاصله ایمنی بین مصرف کننده و تاسیسات رعایت شود. این قسمت نباید با تاسیسات در تماس باشد.
میله تست به همراه الکترود بالای حلقه قرمز باعث می شود که بتوان به صورت از راه دور به تاسیسات دسترسی پیدا کرد. الکترود تست قسمتی از فازمتر است که با بخشی از تاسیسات که می خواهیم تست شود در تماس است.
محافظ دست یک مانع آشکار بین دسته و عنصر عایق می باشد و از تماس یوزر با عایق جلوگیری می کند.
حلقه قرمز مرز بین عنصر عایق و الکترود تست می باشد و باعث می شود یوزر به صورت آشکار با وجود فاصله ، حد محل قابل تماس با تاسیسات را ببیند.
فازمترها به دو صورت "قابل استفاده در داخل" و قابل استفاده در هوای آزاد" می باشند. شرایط آب و هوایی مورد نیاز هر فازمتر نیز بر روی آن نوشته شده است.
فازمترها باید بلافاصله قبل و بعد از استفاده برای عملکرد درست با عنصر تستگر که به صورت جداگانه یا با فازمتر موجود می باشد تست شوند.
نشانگر فازمترها به صورت سیگنال نوری یا صوتی یا هر دو می باشد.
سطح ولتاژ فازمتر فشار متوسط از 1 تا 33 کیلو ولت و سطح فازمتر فشار قوی از 66 تا 230 کیلو ولت می باشد.