کلرفیل متر

 

كلروفيل متر غلظت نسبي كلروفيل برگ را بر اساس مقدار نور عبور كرده از برگ، در دو طول موجي كه جذب كلروفيل در آن ها تفاوت دارد، نشان مي دهد. بيشترين جذب كلروفيل در دو طول موج قرمز و آبي و كمترین جذب در طول موج سبز بوده و در طول موج مادون قرمز كلروفيل هيچ جذبي ندارد.

بنا براین اساس کار این دستگاه بر مبنای اختلاف بین نور قرمز تابیده شده به برگ با نور قرمزدور عبور کرده از برگ می باشد. زیرا نور قرمز در صورت زیاد بودن کلروفیل در برگ به مقدار بیشتری جذب می شود. بر اين اساس طول موج انتخاب شده براي اندازه­ گيري بوسيله دستگاه، طول موج قرمز (كه بيشترين جذب را داشته و تحت تاثير كاروتن قرار نمي گيرد) و طول موج مادون قرمز (كه جذب آن بسيار كم است) مي ­باشد. نحوه كار كلروفيل متر بدين ترتيب است كه در قسمت اول Illuminating يا توليد­كننده نور قرار داشته و نور قرمز و مادون قرمز توليد مي كند و نور پس از گذشتن از نمونه برگ به يك سري گيرنده يا Receptors رسيده كه نور عبوري را به علایم الكتريكي آنالوگ تبديل مي کند. اين علائم به وسيله يك آمپلي فاير تقويت شده و پس از آن بوسيله يك تبديل كننده به علائم ديجيتال تبديل مي­شود. سپس آن علائم به وسيله ميكرو پروسسور تفسير شده و عدد ديجيتالي در صفحه نمايش نمايان شده و به صورت اتوماتيك در حافظه نگهداري مي شود. باید توجه داشت که عدد SPAD به هیچ عنوان مقدار کلروفیل را مشخص نمی­کند بلکه تخمینی از غلظت کلروفیل را نشان می دهد. این عدد همبستگی بالایی با مقدار کلروفیل برگ دارد. در ابتدا پس از روشن کردن دستگاه یکبار آن را بدون قرار دادن برگ در محفظه برگ قرائت نمایید تا دستگاه کالیبره شود و سپس کار قرائت را از ۳ نقطه از هر برگ انجام و بعد میانگین سه نقطه را با دگمه اَوریج مشخص کنید. لازم به ذکر است نمونه برداری نباید از روی رگبرگ ها انجام شود. عدد اسپاد همبستگی بالایی با میزان کلروفیل و نیتروژن در برگ دارد.

 

                                                                

 

اصول کار کلروفیل متر

 

کنتورهای کلروفیل می توانند اطلاعات لحظه ای و در محل را به روشی غیر مخرب فراهم کنند. این وسیله کاربر پسند است و می تواند مقدار متوسط چندین نمونه را محاسبه کند. این وسیله با تابش دو فرکانس نور، یکی در طول موج ۶۶۰ نانومتر (قرمز) و دیگری در ۹۴۰ نانومتر (مادون قرمز) کار می کند. برگ کلروفیل نور قرمز را جذب می کند اما مادون قرمز نیست اختلاف جذب توسط این وسیله اندازه گیری می شود و اصطلاح تفاوت چگالی نوری (ODD) نامیده می شود. بنابراین، واحد اندازه گیریODD، نسبتی است که توسط این وسیله ارائه می شود. این مقدار، کلروفیل یا نیترات واقعی را نشان نمی دهد. به جای اینکه بگوییم، “این تعداد کلروفیل وجود دارد”، مقداری که کلروفیل متر نشان می دهد را می توان چنین تفسیر کرد، ” نسبت بازتاب در مقابل جذب.”بعلاوه، گیاهان پس از رسیدن به یک آستانه مشخص، کلروفیل ایجاد نمی کنند. در نتیجه، کلروفیل متر نمی تواند مقدار زیادی نیترات را نشان دهد، فقط یک کمبود احتمالی است. از نظر تخمین میزان نیترات، مقدار اندازه گیری شده در مقایسه با یک گروه شاهد به خوبی بارورترین کاربرد را دارد.

 

نحوه استفاده از کلروفیل متر

 

کالیبراسیون کنتور کلروفیل در هر بار استفاده از کنتور ضروری است. قبل از تعیین برنامه های کاربردی هوایی نیتروژن در فصول متوسط، از برگ های برنج با کلروفیل متر استفاده کنید. به طور معمول، این کار اندکی پس از شروع کشیده شدن میانگره در ساقه های برنج انجام می شود در حالی که از برگ های قدیمی یا نارس جلوگیری می کنید، جدیدترین برگ کاملاً منبسط شده را از هر گیاه وارد کنید. با نظارت بر “N =” نمایش داده شده در بالای صفحه بر روی متر کلروفیل، تعداد خوانش های انجام شده را ثبت کنید.بهتر است حداقل ۲۰ قرائت کلروفیل در مزارع کوچک (کمتر از ۴۰ هکتار) جمع آوری شود. از آن جا که کلروفیل متر هر بار فقط ۳۰ قرائت را می پذیرد، ممکن است لازم باشد یک میدان بزرگ به نصف تقسیم شود. اطمینان حاصل کنید که از هر قسمت زمینه خوانش کنید. بعد از تمام خواندن ها، دکمه علامت گذاری شده “متوسط” را فشار دهید تا میانگین خواندن برای این قسمت محاسبه شود.

تفسیر نتایج متر کلروفیل قرائت کنتور کلروفیل می تواند تحت تأثیر عوامل دیگری به جز نیتروژن باشد. هر چیزی که می تواند رنگ گیاهان را تغییر دهد (به عنوان مثال، بیماری ها، کمبود مواد مغذی، تفاوت انواع) می تواند بر میزان قرائت کلروفیل متر از کلروفیل تأثیر بگذارد. از خواندن برگ های دارای ضایعات در اطراف حاشیه خودداری کنید. ضایعات روی برگ ها معمولاً به دلیل بیماری های بلاست، غلاف، یا لکه های قهوه ای ایجاد می شود. گیاهان با حاشیه برگ برنز ممکن است کمبود پتاسیم داشته باشند.