به مانند سایر تجهیزات عایق و فشارقوی، كابل های قدرت را به گونه اي طراحی ميكنند كه در سراسر طول كابل خطوط ميدان الكتريكي يکنواخت باشد. در شكل زير ساختمان يك كابل به خوبي نمايش داده شده است.

 

ساختار کابلهای فشار قوی

 

 

به طور خلاصه، هر قسمت كابل يك وظيفه اي را انجام ميدهد :

  • هادی کابل : عمدتا به صورت Strand بوده که یا از جنس AL یا CU می باشد. وظیفه آن عبور جریان الکتریکی می باشد.

  • گرافیت روی هادی کابل : وظيفه اش باقي نگذاشتن گپ هوايي در زير عايق XLPE و همچنین با اضافه کردن این بخش کمک شایانی به یکنواخت سازی میدانها در سراسر کابل میگردد.
  • عایق کابل : عایق کردن کابل بدین جهت است که چون در زیر زمین نصب می شود باعث اتصال هادی به زمین نشود و ولتاژ روی بدنه عایق صفر باشد. در ابتدای فناوری ساخت کابل ها از روغن جهت عایق کردن استفاده میشد. بعدها از کاغذهای آغشته به روغن به عنوان عایق استفاده میشد، در ادامه رشد علم در ابتدا PVC ها به عنوان عایق معرفی شدند و بعد از آن PE ها. پلی اتیلن ها عایق خوبی بودند منتها تحمل دمای کمی داشتنند. با رشد تکنولوژی در فرایند تولید عایق های مختلف با کراسلینک کردن پلی اتیلن ها عایق های امروزی که همان XLPE ها به بازار عرضه شدند. مهمترین نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد، حداکثر تحمل دمای بهره برداری عایق ها می باشد. به جدول زیر توجه فرمایید . همانگونه که در جدول بالا ملاحظه میشود تحمل دمایی عایق XLPE تا 90 درجه سانتیگراد می باشد. به نظر شما این عدد چه نکته را به ما گوشزد میکند؟؟؟

 

مقاومت انواع عایق های در برابر حرارت

 

  • نیمه هادی قرار گرفته روی عایق XLPE : وظیفه این قسمت کابل نیز کمک به یکنواخت کردن میدان های الکتریکی می باشد. این قسمت کابل با توجه به آنکه شیلد کابل هم روی آن قرار گرفته است به شیلدینگ هم کمک میکند.

  • شیلد کابل : بخش دیگر کابل شیلد کابل میباشد. قضیه شیلدینگ و نحوه عملیاتی کردن آن در تکنولوژی عایق ها و فشارقوی سرفصل بسار مهم و پیچیده ای می باشد. شیلدها یا به صورت سیمی ( wire) یا به صورت نواری (tape) یا ترکیبی از این دو می باشد. جنس آنها هم میتواند از مس یا آلومینیوم باشد. نکته مهمی که باید در اینجا باید مورد بحث قرار بگیرد این است که باتوجه به آنکه ولتاژ یا جریان های القایی ناشی از میدانهای تزاحمی یا شرایط مختلفی که ممکن است در شبکه رخ دهد (مثل حالت های گذارا و ... ) در داخل شیلد کابل القا می شود. لذا برای تخلیه آنهاها و جلوگیری از آسیبهای جدی وارده به کابل، شیلد کابل با توجه به طراحی شبکه باید زمین گردد (از یک طرف برای مسیرهای کوتاه و یا از دو طرف برای مسیرهای بلند). لذا نحوه ارت کردن انواع شیلد کابل برای نصاب کار اتصالات کابل مهم است.

  • آرمور کابل : وظیفه این قسمت، محافظت از کابل در برابر تنشهای مکانیکی میباشد. موشها علاقه به خوردن XLPE دارند، لذا در جاهایی که موش زیاد است حتما از کابل آرمودار استفاده میشود. نکته مهمی که باید در اینجا گفته شود این است که از آنجا که همانند شیلد کابل، اضافه ولتاژ و جریان های ناشی از میدانهای تزاحمی یا اتفاقات گذرا در شبکه در آرمور کابل نیز القا میشود. لذا در صورت وجود این قسمت در کابل باید حتما آرمور کابل را نیز به شیلد متصل کرده و همراه آن به ارت شبکه وصل کرد. این اتصال در مفصلها که تنش های گذرای بیشتری را تحمل میکند از اهمیت بسیاری برخوردار است. به نظر شما عدم اتصال آرمور به ارت شبکه چه مشکلی را به وجود می آورد ؟

  • عایق نهایی کابل : با توجه به طراحی کابل و همچنین رنج ولتاژی آن، این قسمت می تواند از جنسهای مختلفی باشد. از جمله، PVC، PE و HDPE و ... انتخاب عایق نیز بستگی به رنج ولتاژ بهره برداری از کابل دارد.

در ادامه مباحث فوق در مورد سرکابل و مفصل مطالبی ارائه خواهد گردید.

 

توجه:هرگونه کپی برداری از مقاله با ذکر منبع و ارائه ی لینک مقاله بلامانع است.