برج روشنایی
برج نوری یا برج روشنایی شامل یک پایه یا ستون اصلی است که آن را به صورت چند وجهی میسازیم. (معمولا 12 وجهی) برج نور در بالای پایه اصلی (ستون) دارای یک سازه فلزی به عنوان سبد (بسکت) است که معمولاً به شکل شش ضلعی یا هشت ضلعی در یک یا دو طبقه جهت نصب تعدادی پروژکتور(6-8-12-16-18 یا 24 پروژکتور) جهت نورپردازی محوطه می باشد از این رو برج روشنایی به برج روشنایی محوطه ای نیز مشهور شده است. دلیل ساخت سبد و چیدمان پروژکتورها به این شکل به منظور حفظ تعادل و تقسیم وزن پروژکتورها به صورت مساوی بر روی سبد و بار وارده به سازه اصلی است.
کاربرد برج های روشنایی
کاربرد برج روشنایی جهت تامین روشنایی عمومی و نورپردازی محوطه های وسیع که از نظر هندسی مربعی, مستطیلی و دایره ای شکل است و از لحاظ وسعت زمین به صورت طولی نمی باشد استفاده می گردد. مانند میادین، پارکینگ ها ، پارک های تفریحی ,تفرجگاه ها ،اسکله ها، محوطه ی ترمینال های مسافربری, محوطه کارخانه ها, بیمارستان ها, اماکن عمومی و …
مزیت های برج نوری
سهولت تعویض چراغ و لامپ
قابلیت نصب پروژکتور به تعداد و چیدمان دلخواه
روشنای با زاویه تابش و مقدار نور قابل تغییر
کاهش خطرات جانی و مالی
عدم سقوط سبد دکل یا همان تاج دکل به واسطه سیم بکسل تعبیه شد
برج روشنایی ثابت
الف – برج روشنایی ثابت بدون نربان برای دکل روشنایی کوتاه تر مثل برج نوری 6 متری الی 12متری مناسب است. سبد برج نور به صورت غیر متحرک و ثابت روی پایه قرار گرفته و جهت تعمیر و تعویض پروژکتور از بالابر ,جرثقیل یا خودرو لجوَر می بایست استفاده گردد که قاعدتاً شامل هزینه نسبتاً زیادی است و در آینده ممکن است مشکل تردد برای خودرو لجبر یا بالابر وجود داشته باشد.
ب – برج روشنایی ثابت دارای نردبان: این نوع برج نوری محدودیت ارتفاع ندارد جهت تعمیر و نگهداری, اپراتور از طریق نردبان به بالای دکل و پروژکتور ها دسترسی خواهد داشت به طور کلی با توجه به خطر سقوط اپراتور و سرعت عمل پایین اپراتور به علت فعالیت در ارتفاع, استفاده از برج های روشنایی ثابت تقریبا منسوخ شده است.
شایان ذکر است برای ساخت برج نوری ثابتی که در برابر باد لرزش کمتری داشته باشد و با تحمل وزن اپراتور, خطر سقوط کمتری برای ایشان داشته باشد نیازمند استفاده از ورق های ضخیم تر و قطر بیشتر سازه است و با اضافه کردن هزینه ساخت نردبان , محافظ و سبد نفر رو و با در نظر گیری قیمت بالای فولاد مصرفی به این نتیجه خواهیم رسید که این برج نوری برای ارتفاع های کمتر از 18 متر تو جیح اقتصادی, فنی و ایمنی ندارد (اولویت با برج روشنایی متحرک است) و کاربرد آنها محدود به برج استادیومی با تعداد پروژکتور های بالا و وزن سبد بالا می باشد.
برج روشنایی متحرک
الف – برج روشنایی متحرک دستی: دارای وینچ دستی یا کوپلینگ دریلی است. سبد متحرک توسط وینچ دستی به صورت آسانسوری به سمت بالا و پایین هدایت می گردد این سیستم محرک برای برج نوری 6 متری, 9 متری و 12متری با تعداد پرژکتور محدود (مثلاً 6 عدد 200 وات) مناسب است و برای ارتفاع بالاتر توصیه نمی گردد.
ب – برج روشنایی متحرک برقی : امروزه بیشترین کاربرد در انواع برج روشنایی ثابت و متحرک متعلق به برج روشنایی متحرک برقی است. سبد برج نوری توسط موتور و گیربکس و استفاده از یک ریموت کنترل جرثقیلی به صورت آسانسوری به سمت پایین و بالا قابل هدایت است و عمل نصب, تعمیر , تعویض و تمیز کاری شیشه پروژکتور ها با سرعت عمل بالا و به راحتی امکان پذیر می باشد. این نوع برج نوری به هیچ عنوان محدودیت ارتفاع ندارد ولیکن به علت هزینه اولیه سیستم متحرک معمولاً در برج نوری 12 متری به بالا استفاده میگردد.