منابع تولید نور

منابع تولید نور به دو دسته منابع طبیعی و منابع غیر طبیعی قابل تقسیم است.

تنها منبع عظیم نور طبیعی، نور خورشید است، اما از آنجا که زمان تابش نور غیر قابل کنترل می باشد و یا امکان استفاده از این منبع گسترده انرژی در محیط های سرپوشیده استفاده نمود، بشر درصدد استفاده از منابع مصنوعی تولید نور در غیاب خورشید برآمده است.

منابع مصنوعی تولید نور به دو دسته عمده غیر الکتریکی و الکتریکی تقسیم بندی می شوند.

منابع غیر الکتریکی

منابع غیر الکتریکی تولید نور دارای سابقه بسیار طولانی می باشند که از قدیمی ترین نوع آنها می توان آتش را نام برد. در منابع تولید نور غیر الکتریکی که بر پایه آتش تولید نور می کردند؛ شمع و چراغ های پیه سوز بودند. انواع نسبتا جدیدتر آن نیز شامل چراغ های نفت سوز و گاز سوز می باشند.

در تمامی منابع غیر الکتریکی نور حاصل تبدیل یک انرژی به انرژی نورانی است. یکی از مشکلات عمده این منبع نور؛ حرارت زیاد و بوی نامطبوع است و علاوه بر این موارد دارای بهره ی نوری نسبتا پایینی هم می باشند. باتوجه به معایب مذکور، اینگونه منابع تولید نور نقش خود را از دست داده اند.

منابع الکتریکی

منبع تولید نور الکتریکی که با نام لامپ شناخته می شود، وسیله ای است که انرژی الکتریکی را به انرژی نورانی تبدیل و روشنایی مصنوعی تولید می نماید.

همانطور که می دانیم، در طبیعت به سه روش زیر نور تولید می گردد:

  1. بالا رفتن درجه حرارت و رسیدن به نقطه تشعشع و ذوب
  2. وقوع جرقه و یا قوس نورانی
  3. تشعشع کریستال ها

با توجه به این سه روش، لامپ های الکتریکی هم به سه گونه طراحی و ساخته می شود:

  1. لامپ هایی که بر اساس حرارت، تشعشع و ذوب کار می کنند و به نام لامپ های ملتهب (incandescent) و یا رشته ای (Filament) معروفند.
  2. لامپ هایی که بر اساس وقوع جرقه یا قوس الکتریکی کار می کنند و به نام لامپ های قوسی و یا تخلیه ای (discharge) معروف می باشند.
  3. لامپ هایی که بر اساس تولید نور از تشعشع کریستال ها کار میکنند و به نام لامپ های LED معروف می باشند.

توجه:هرگونه کپی برداری از مقاله با ذکر منبع و ارائه ی لینک مقاله بلامانع است.

مقاله تکمیلی برای لامپ ال ای دی را مطالعه نمایید.