کاربرد اصلی این دستگاه‌ها حفاظت الکتروموتور‌ها در برابر اختلالات شبکه مانند:

  1. قطع فاز
  2. جا به جایی فاز
  3. افزایش یا کاهش بیش از حد ولتاژ مجاز شبکه
  4. عدم تقارن بیش از حد ولتاژ سه فاز
  5. شوک های ناشی از قطع و وصل متوالی برق
  6. کنترل خطوط شبکه های سه فاز در مقابل اختلالات ایجاد شده

 

تنظیمات روی رله:

 ASYM:  به کمک این پیچ می توانید حساسیت دستگاه در زمان مقایسه تقارن فازها را تنظیم کنیم. به عبارت دیگر توسط آن میزان حساسیت به عدم تقارن فازها تعیین می گردد. به عنوان مثال عدم تقارن ولتاژ فازها  از 3 تا30 درصد می باشد مثلا اگر تنظیمات دستگاه را روی 10 درصد انجام دهیم برای شبکه 400ولت در صورتی که ولتاژ فازها 40 ولت با هم اختلاف فاز داشته باشند این رله قطع می کند.

OFF DELAY:  برای تنظیم تایم قطع رله هنگام بروز مشکل می باشد، این پیچ را تا حد امکان در کمترین زمان بگذارید.

On delay: اگه بشه حالت نرمال برگشت چقدر زمان سپری شود رله وصل می شود. سیگنال های کناری دستگاه برای این هستند که اگر ازدیاد ولتاژ رخ داد ledروشن شود در صورتی که جا به جایی فازها را داشته باشیم pروشن شده و اگر کاهش ولتاژ داشته باشیم U<روشن می شود. LED مربوط به U پایین و LEDمربوط به R پایین یعنی شبکه وصل هست.

پایین دستگاه کانتکت های مدار فرمان 15 و 16و 18 که به کنتاکت 15 برق یا کنتاکتور یا کنترل بار وصل می کنیم. کنتاکت 16 نرمال کلوز و آلارم بوده و در حالتی که دستگاه کار نمی کند این کنتاکت به برق وصل شده و می توان آژیر و چراغ یا هرچیزی که آلارم دارد به آن متصل نمود. پیچ 18 که برای خروجی کنترل فاز هست و می توان به کنترل بار یا کنتاکتور وصل کرد.

 

چراغ هایی که برای اطلاع از کنترل وضعیت وجود دارند.

U< برای تنظیم حد ولتاژ پایین مثلا 360 ولت

U> برای تنظیم حد ولتاژ بالا مثلا 420 ولت

U: سبز رنگ به معنای وصل سه فاز یا وجود کنترل شبکه

R: سبز رنگ به معنای تحریک کنتاکت های فرمان یا وصل مدار فرمان یا اجازه ی راه اندازی

 

تنظیم

برای مدل های (MP-101X-MICRO101-TELE101X-MTT101) سه دکمه ی تنظیم بر روی کنترل فاز در نظر گرفته شده است.

  1. زمان عکس المعل: با این دکمه می توان زمان تاخیر در قطع را از 1 تا 15 ثانیه تنظیم نمود. این دکمه برای پوشش دادن به زمان استارت و جلوگیری از عمل رله در مواقع نا مطلوب به کار می رود.
  2. زمان تاخیر در وصل: 1 الی 30 ثانیه قابل تنظیم
  3.  حساسیت قطع فاز: با این دکمه می توان نا متقارنی و ولتاژ برگشت را جهت قطع خروجی انتخاب نمود. در اکثر موارد حساسیت 15 تا 20 درصد است. در موتورهایی که ولتاژ برگشت زیادی دارند می توان از حساسیت 5% استفاده نمود و در صورتی که عدم تقارن ولتاژ موجود در شبکه مزاحم عمل عادی رله باشد می توان از حساسیت های 25% تا 30% استفاده نمود. برای اطمینان از صحت تنظیم رله می توان هنگام کارکرد موتور با قطع یک فیوز شبکه را دو فاز نمود و عملکرد کنترل فاز مشاهده نمود. مدل TELE101X زمان تاخیر در وصل را ندارد.

 

طریقه ی نصب

ترمینال های L1 -L2 -L3 کنترل فاز از سه فاز ورودی کنتاکتور تغذیه می شوند. ترمینال MPبه نول متصل می باشد. دقت شود نول تابلو حتما به نول شبکه و صفر ترانسفورماتور پست متصل باشد. زیرای خطای نول باعث عدم دقت کنترل فاز می باشد. کنتاکت های 15 و 18 کنترل فاز مانند شستی استپ کنتاکت بیمتال کنترل بار به صورت سری در مدار تغذیه بوبین کنتاکتور قرار می گیرد. بعد از نصب در صورت مناسب بودن ولتاژها اگر چراغ سیگنال روشن نشود حاکی از جا به جا شدن فازها می باشد. در این صورت کافی است جای دو فاز را روی کنترل فاز عوض نمود تا رله کار عادی خود را شروع کند. مدل MTT101 ترمینال نول را ندارد.

مدل MTT101 ترمینال نول را ندارد.

 

اصول کار

برای مدل های (MP-101X-MICRO101-TELE101X-MTT101)

پس از وصل شدن سه فاز و نول به ترمینال های L1 -L2 -L3 , MPدر صورت مناسب بودن ولتاژها و صحیح بودن ترتیب فازها چراغ U به تنهای روشن شده و بعد از زمان انتظار با روشن شدن چراغ R کنتاکت های 15رله از 16 قطع و به کنتاکت 18 وصل شده و اجازه عمل به کنتاکتور اصلی را می دهد. درصورت بروز هرگونه اشکال در شبکه مانند دو فاز شدن، جا به جایی یا افزایش ولتاژ چراغ خطای مربوطه روشن شده و با خاموش شدن چراغ خروجی R رله داخلی قطع می شود. ( اتصال 15 از 18 جدا شده و به 16 وصل می شود.) و با این به کنتاکتور اصلی فرمان قطع می دهد. این رله را نمیتوان به صورت تنها به کار برد برای استفاده از این رله حتما باید یک کنتاکتور سر راه مصرف کننده قرار گیرد. این رله به کمک مدار الکترونیکی که درون خود داردمی تواند ب محض بروز خطا مصرف کننده را از مدار خارج کند تا به مصرف کننده فشار وارد شود. چهار پیچ L1-L2-L3 به سه فاز ورودی و پیچ MP به نول وصل می شود زیر این سه پیچ 15و16و18 قرار دارد که شما باید مدار فرمان خود را از این جا طراحی کنید. در این مدار پیچ شماره 15 مشترک و 16 نرمال کلوز یا تیغه بسته است. شما می توانید از این مدار برای استفاده از آزیر برای اطلاع از قطع شدن برق و یا از این ترمینال می توان برای مانیتورینگ استفاده کرد و به به PLC متصل نمود. پیچ شماره 18 برای اپن و یا تیغه باز است که زمانی که رله شروع به کار می کند این رله وصل و در مداروابسته به نوع مدار می توان موتور را استارت کرد.