ضخامت سنج پوششی چیست؟
چرا اندازه گیری ضخامت پوششی مهم است؟
اندازه گیری ضخامت پوشش شما را قادر می سازد تا هزینه های مواد را کاهش دهید ، مطابق با هنجارهای مهم صنعت باشید و از اعتبار کسب و کار خود محافظت کنید. این موضوع فارغ از اینکه قطعه در حین تولید یا بازرسی کالاهای ورودی باشد صادق است. ضخامت پوشش متغیر مهمی است که در کیفیت محصول ، کنترل فرآیند و کنترل هزینه نقش دارد.چرا که وجود هرگونه عیب در ضخامت پوشش می تواند منجر به خوردگی، زنگ زدگی و از بین رفتن قطعه گردد. به همین دلیل می بایست از ضخامت سنج های دقیق جهت اندازه گیری ضخامت فلز یا رنگ استفاده نمود. اندازه گیری ضخامت فیلم را می توان با ابزارهای مختلف انجام داد.
پارامترهای مهم برای ضخامت سنجی
- نوع پوشش
- مواد بستر
- محدوده ضخامت پوشش
- اندازه و شکل قطعه
- هزینه تجهیزات
برای خرید ضخامت سنج از طریق لینک زیر اقدام کنید و یا با ما تماس بگیرید.
خرید ضخامت سنج
روشهای اندازه گیری معمول برای فیلمهای آلی پخته شده شامل :
- روشهای غیر مخرب فیلم خشک مانند:
- اندازه گیری مغناطیسی
- جریان گردابی
- التراسونیک
- روشهای تخریبی فیلم خشک مانند:
- مقطع یا اندازه گیری وزن
- میکروسکوپی
- لایه برداری
- روش هایی برای پوشش های پودری
انواع ضخامت سنج پوششی
- ضخامت سنج لیزری : این ضخامت سنج ها دستگاههایی هستند که به صورت C Frame بر روی قطعه قرار گرفته و به کمک اشعه لیزر ضخامت پلیت را اندازه گیری می نماید.این دستگاه می تواند به صورت تک کاناله و دو یا چند کاناله ضخامت یک یا چند نقطه از قطعه را به صورت آنلاین و روی خط تولید اندازه گیری کرده بر روی نمایشگر نشان دهد.
- ضخامت سنج پرتویی : ابزاریست که در صنایع خودرو سازی، کارخانجات فولاد، ماشین سازی، پتروشیمی، سیمان و لوله سازی و حتی تکنولوژی هسته ای و… کاربرد گسترده ای دارند .کاربرد ین ضخامت سنج برای آزمون های غیر تخریبی و آنالیز ترکیبات و ساختار مواد و در اندازه گیری ضخامت محصولات ورقه ای مانند کاغذ، فولاد، آلومینیوم، لاستیک، پلاستیک، پوشش ها و آبکاری ها می باشد.
- ضخامت سنج مغناطیسی : این ضخامت سنج ها به ضخامت سنج رنگ خودرو معروفندو در ادامه به تفضیل شرح داده می شوند.
- ضخامت سنج جریان گردابی : که در ادامه به تفضیل شرح داده می شوند.
روش های اندازه گیری ضخامت پوششی
روش القاي مغناطيسي
روش القاي مغناطيسي برای اندازه گیری ضخامت پوشش هاي غير مغناطيسي برروي سطوح غير مغناطيسي بکار می رود. در این فرایند پروب ضخامت سنج برروي قسمتي كه ميخواهيم ضخامتش را اندازه بگيريم قرار مي گيرد. وقتيكه پروب تغيير مكان داد حد فاصله بين نوك پروب( كه با سطح زيرآیند در تماس است) وسطح زيرآیند اصلي اندازه گيري مي شود. داخل پروب ضخامت سنج يك سيم پيچ قرار دارد كه توليد يك دامنه مغناطيسي متغير مي نمايد. وقتي كه پروب بر روي سطح زيرآیند قرار مي گيرد٬ چگالی شار مغناطيسي اين ناحيه را تغيير مي دهد. تغيير در القاي مغناطيسي بوسيله يك سيم پيچ ديگر اندازه گيري مي گردد. خروجي از سيم پيچ دومي به يك ميكروپروسسور انتقال مي يابد جائيكه به عنوان ضخامت پوشش اندازه گيري شده و برروي صفحه بصورت ديجيتالي نشان داده مي شود.
► مزایای اندازه گیری ضخامت پوششی به روش القاي مغناطيسي
- غیر مخرب و کم هزینه
- سرعت بالا
- دقت بالا
- تکرارپذیری
- کاربری آسان
- آنالیز دیتای دیجیتال به صورت هم زمان
► کاربرد های اندازه گیری ضخامت پوششی به روش القاي مغناطيسي
كاربرد عمده اين روش در اندازه گيري پوشش هاي اعمالي برروي سطح بصورت مايع ويا پودري مي باشدو همچنین برروي پوشش های آهني وفولادي كه آبكاري كروم٬ روي٬ كادميوم دارند می باشد.
روش جريان گردابي
روش جريان القایی به عنوان يك روش غيرمخرب مطرح است. ضخامت سنج جريان گردابي همانند ضخامت سنج القاي مغناطيسي از پروبي استفاده مي نمايد كه داراي سيم پيچ است. اين پروب سيم از طریق يك اسيلاتور فركانسي متناوب با دامنه بالا توليد مي نمايد. وقتي كه اين ناحيه در نزديكي يك رساناي فلزي قرار مي گيرد جريان هاي گردابي در آن مواد رسانا توليد مي شود كه در نتيجه آن مقاومت ظاهري در سيم پيچ پروب تغيير مي نمايد. فاصله بين سيم پيچ پروب وسطح زيرآیند رسانا ميزان تغيير مقاومت ظاهري را مشخص مي نمايد.
► مزایا ی اندازه گیری ضخامت پوششی به روش جريان گردابي
- کاهش هزینه
- سادگی
- دقت و رزولوشن بالا
- تكرارپذيري
- سنجش دیجیتالی و هم زمان
کاربرد های اندازه گیری ضخامت پوششی به روش جريان گردابي
شامل پوشش هاي مايع وپودري بر روي آلومينيوم و فولاد ضدزنگ غيرمغناطيسي و آلومينيوم آنودايز مي باشد.
روش لایه برداری
وزن میانگین پوشش با لایه برداری یک قطعه، یک نمونه آزمایش جدا شده از قطعه، یا یک دسته از قطعات برای حالتی که قطعات بسیار ریز باشند، مانند میخ ها و قطعات مشابه، طبق استاندارد ASTM A90/A90M تعیین می گردد.
روش وزن کردن
وزن میانگین پوشش باید با وزن کردن قطعات قبل و بعد از عملیات گالوانیزه بدست آید، به این ترتیب که وزن قبل از گالوانیزه، از وزن بعد از گالوانیزه کم شده و مقدار بدست آمده تقسیم بر مساحت سطح میگردد. وزن اول بعد از اسیدشویی و خشک شدن و وزن دوم بعد از سرد شدن قطعات تا دمای محیط اندازه گیری می شود.
میکروسکوپی
ضخامت پوشش با اندازه گیری نوری سطح مقطع آن انجام می گیرد و ضخامتی که از این طریق بدست می آید، یک سنجش نقطه ای است و برای اینکه اندازه گیری، معرف کل سطح قطعه آزمایش باشد، باید حداقل پنج اندازه گیری تا حد امکان با فواصل زیاد از هم انجام گیرد. میانگین حداقل پنج اندازه گیری، ضخامت پوشش نمونه آزمایش خواهد بود.
نظر خود را بنویسید