1 - نرم افزار Matlab  این نرم افزار از کاربردری ترین نرم افزار های مهندسی در رشته مهندسی برق و مکانیک می باشد که دانشجویان با استفاده از آن به ارایه پایان نامه های کارشناسی ارشد و ارایه مقالات آموزشی و پژوهشی می پردازند. از نرم افزار Matlab در رشته مهندسی برق برای طراحی و انجام محاسبات پیچیده ریاضی استفاده می گردد که تسلط بر این نرم افزار را دانشجویان رشته مهندسی برق توصیه می گردد.

2 - نرم افزار Proteus این افزار برای شبیه سازی و مدل سازی میکروپروسسورها, ایجاد شماتیک و طراحی مدارهای چاپی بکار می رود. این نرم افزار از دوبخش کلی ARES و ISIS تشکیل شده است که در ISIS می توانید به طراحی و شبیه سازی مدارات منطقی, میکروکنترلی و آنالوگ بپردازید. به دلیل ساده و قدرت فراوان این نرم افزار بسیاری از دانشجویان رشته مهندسی برق به استفاده از این نرم افزار می پردازند و مورد استقبال بسیاری نیز قرار گرفته است. نرم افزار پروتئوس برای شبیه سازی ریزپردازنده ها و طراحی تخته مدار چاپی به کار می رود. این نرم افزار نسخه های فراوانی در بازار دارد. کار شبیه سازی مدارات آنالوگ را انجام می دهد و قابلیت برنامه نوسی را نیز دارد. ARES نیز کار طراحی تخته ی مدار چاپی را برعهده دارد که این طراحی تخته ی مدار چاپی را از محیط ISIS به کاربر می دهد. نرم افزار پروتئوس به دلیل قدرت و آسانی که دارد برای کسانی که مبتدی هستند بسیار مناسب است و یکی از بهترین نرم افزار الکترونیک می باشد.

3- نرم افزار SIMATIC Step7 در مقالات گذشته به آشنایی با PLC ها پرداختیم. شرکت زیمنس برای کنترل و برنامه ریزی PLC ها به ارایه این نرم افزار پرداخته است که در آن می توانید با استفاده از زبان های LAD, STLU, FDB به برنامه ریزی و طراحی بپردازید. این نرم افزار برای سری های S400, S300, S200, S1200 و S1500 کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد.

4 -نرم افزار Autocade Electrical این نرم افزار توسط شرکت بزرگ اتودسک برای رشته مهندسی برق طراحی شده است که دانشجویان یا استفاده از آن می توانند به طراحی نقشه های صنعتی از جمله, مکانیکی, الکتریکیو ساختمانی بپردازند. می توان گفت که این نرم افزار از کاربردی ترین نرم افزار های رشته مهندسی برق می باشد که با یادگیری آن می توانید آینده شغلی مناسبی برای خود در نظر بگیرید. در این نرم افزار به راحتی می توانید به طراحی انواع قطعات مدارهای الکتریکی, اتصال دهنده و سیم کشی ساختمان بپردازید.

5 - نرم افزار Code Vision AVR این نرم افزار در رشته های برق و کامپیوتر گرایش سخت افزار کاربرد دارد و همان طور که از نام آن پیداست برای برنامه نویسی میکروکنترلرهای AVr به زبان C طراحی شده است.

6-نرم افزار Altium Designer نرم افزار Altium Designer یک نرم افزار قدرتمند از نرم افزارهای الکترونیک است که برای پیاده سازی شماتیک ، طراحی PCB و آنالیز مدارهای آنالوگ به کار می رود. این نرم افزار مزایای زیادی دارد. یکی از مهم ترین مزایای آن دسته بندی مناسب کتابخانه ها می باشد. که در زمان کمتری به راحتی می توان قسمت مورد نظر را پیدا کرد. در این نرم افزار امکان نوشتن برخی از کد ها وجود دارد و امکان شبیه سازی را نیز دارد. همچنین زمان پیاده سازی را نیز به حداقل رسانده است. ورژن های زیادی در بازار موجود است که آخرین ورژن آن امکانات فراوانی را دارد و کار را برای آینده نیز راحت کرده است.

7-نرم افزار OrCAD Pspice یکی از بهترین و قدرتمند ترین شبیه ساز ها، نرم افزار OrCAD Pspice است. زیرا بسیاری از مدارات را می توان با این نرم افزار شبیه سازی کرد. به دلیل اینکه می توان به راحتی نویز اضافه کرد، عملکرد مدار نتیجه مطلوبی خواهد داد. این نرم افزار دارای مدهای مختلفی از شبیه سازی است که در هنگام کار با آن می توانید بر اساس نیاز خود یکی از مدها را انتخاب کنید. یکی از قدرتمندترین شبیه سازهایی که این نرم افزار استفاده می کند، شبیه ساز pspice است.

8-نرم افزار Eplan نرم افزارeplan یکی از نرم افزارهای ساخت نقشه های برقی می باشد. این نرم افزار یکی از پرکاربردترین نرم افزارهای الکترونیک و مهندسی برق می باشد. زیرا که با این نرم افزار مهندسان می توانند نقشه های برقی ترسیم کنند.

9-نرم افزار Autocad Electrical یکی از معروف ترین شرکت های تولید کننده نرم افزار های کاربردی، شرکت اتودسک است. که یکی از معروف ترین نرم افزارهایی که تاکنون تولید کرده است اتوکد می باشد. که برای تهیه انواع نقشه ها به کار می رود. این شرکت به تازگی نسخه جدیدی از نرم افزار اتوکد را تولید کرده است که هدف کشیدن نقشه ها در هر زمینه صنعتی می باشد. به دلیل امکاناتی که در این نرم افزار وجود دارد کاربر به راحتی می تواند قطعات مدارها و اجزای آن را ترسیم کند.

10-نرم افزار Transformer Design نرم افزار Transformer Design برای طراحی ترانسفورماتور مورد استفاده قرار می گیرد. که به وسیله توان، ولتاژ، جریان و … برای طراحی ترانسفورماتور به کار می رود. 

11-Digsilent فکر کنم با اسم این نرم افزار کم و بیش همه دانشجویان قدرت آشنا باشید اما چقدر میتونید از قابلیت هاش بهره ببرید . این نرم افزار قوی که توسط مهندسین آلمانی نوشته شده کاربرد های بسیاری در مهندسی برق قدرت دارد. گرفتن پخش بار از یک شبکه که میشه گفت از اصلی ترین کاربرد های این نرم افزاره بررسی خطا ها و محاسبات اتصال کوتاه در شبکه رله گذاری خطوط و باس ها بررسی پروفیل ولتاژ خطوط و تنظیم ولتاژ باس ها بررسی حالات پایدار ژنراتور ها و گاورنر ها

12- PSCAD شاید اسم این نرم افزار زیاد به گوشتون آشنا نباشه اما خوبه که بدونین این نرم اقزار قابلیت های خیلی خوبی در یررسی های گذرای سیستم داره و تا حدود زیادی شبیه به Digsilent عمل میکنه اما در بررسی گذرای سیستم ها به شدت قوی تر و تخصصی تر عمل میکنه . خب بد نیست یک نگاهی هم بندازیم به توانمندی های این برنامه و حوزه های کاریش : بررسی حالات گذرای ژنراتور ها با دقت بالا بررسی انواع خطوط قدرت و کابل ها بررسی انواع خطاهای نا متقارن شبیه سازی های جزیی تر سیستم ها نسبت به digsilent سیستم های الکترونیک قدرت و درایو . همچنین بررسی سیستم های کنترلی(مانند شبیه سازی جزیی ژنراتور و گاورنر و بررسی حزیی سیگنال های خروجی و ورودی ژنراتور) این نرم افزار تا حدود زیادی شبیه به digsilent است اما در بخش های ذکر شده خیلی ریز بینانه تر و جزیی تر قادر به شبیه سازی است.

13- DIALUX این نرم افزار بسیار گسترده و التبه کارآمد، جهت انجام مطالعات در مقوله نور پردازی است که بسیار موضوع گسترده و مهمی است. توسط این نرم افزار تمامی محیط هایی که شما قصد نور پردازی آن را دارید قابل شبیه سازی میباشد و در ورژن های بالاتر انجام دکوراسیون با دقت بالا نیز امکان پذیر است (همانطور که میدانید حضور هر قطعه در محیط میتواند تاثیر به سزایی در نور پردازی داشته باشد ) در کتابخانه این نرم افزار، شما میتوانید لامپ هایی را که با مشخصات خاصی جهت کار خود طزاحی کرده اید اضافه کنید و همچنین این نرم افزار میتواند محیط طزاحی شده دو بعدی شما در autocad را به محیط خود انتقال داده و به سه بعد تبدیل نماید . این نرم افزار جهت تکمیل آموزش های اراِیه شده در دروس زیر میباشد : تاسیسات الکتریکی روشنایی فنی آزمایشگاه روشنایی فنی

14-COMSOL این نرم افزار که به شدت کاربرد گسترده ای حتی خارج از مهندسی برق دارد میتواند جهت حل معادلات به روش fem در 1 تا 3 بعد به کار گرفته شود و این نرم افزار در طراحی قطعات الکتریکی ، اجزای فشار قوی و همچنین در بررسی ابررسانا ها و …. مفید است : تعدادی از قابلیت های آن را میتوان به شکل زیر برشمرد : به نمایش کشیدن میدان های الکترومغناطیسی رسم منحنی های گرافیکی جهت بررسی توزیع پتانسیل و میدان الکتریکی (جهت طراحی عایق ها، خازن ها و …) استفاده جهت حل معادلات این نرم افزار میتواند دستیار خوبی برای بررسی آموخته های شما در درس عایق هاوفشار قوی و درس طراحی پست دوره کارشناسی شما باشد.

15- ETAP این نرم افزار به شدت کاربردی میتواند دستیار شما در راستای طراحی و ویراست سیستم های انتقال و توزیع و همچنین کلید گذاری ها و به طور کل شبیه سازی راه اندازی های موتور ها و همچنین سایزینگ کابل ها و محاسبات مرتبط با سایزینگ باشد. از قابلیت های این نرم افزار : سایزینگ اجزای شبکه قدرت شامل : گلید ها، ترانس و کابل ها شبیه سازی شبکه و گرفتن پخش بار آنالیز استارت موتور، توقف موتور، جریان بار و توان موتور آنالیز شارژ،  دشارژ و عدم شارژ باطری در مدارات ups و … این نرم افزار در درس تاسیسات الکتریکی به شدت به کار می آید.