شیشه‌های هوشمند

شیشه هایی هستند که قادرند براساس محرک‌های خارجی، ویژگی انتقال نور خود را تغییر دهند. شیشه‌های هوشمند به دو دسته ی کلی فعال و منفعل طبقه‌بندی می‌شوند، شیشه‌های هوشمند فعال به یک جریان الکتریکی هدایت شده توسط کاربر پاسخ می‌دهند، و شیشه‌های هوشمند منفعل نیز پاسخگوی عوامل محیطی مانند گرما یا اشعه ماوراء بنفش (UV) هستند. با فراگیرشدن تکنولوژی نانو استفاده از شیشه های هوشمند در ساختمان ها فراگیر شده است و تفاوت این شیشه ها با شیشه های قدیمی در این است که با فشردن فقط یک دکمه میزان نور عبوری از شیشه تغییر خواهد کرد.در گذشته باید برای تیره ماندن شیشه جریان الکتریکی دائمی برقرار می بود.

در حال حاضر استفاده از شیشه‌ها به عنوان دیوار در اداره‌ها و فضاهای رسمی سبب می شود که نور طبیعی افزایش پیدا کند و انرژی برگرفته شده از نور  در این فناوری با یک دکمه شیشه از حالت شفاف به حالت مات تبدیل می‌شود. در این حالت می توان به سادگی بین این دو حالت سوئیچ کرد.

 

کاربردها

  •  مجتمع های تجاری و اداری
  •  ساختمان های مسکونی
  •  هتل ها
  •  بیمارستان ها
  •  بانک ها

انواع شیشه های هوشمند از نظر تکنولوژیِ ساخت

1.شیشه هوشمند فعال

شیشه هوشمند فعال برای تغییر خصوصیات به محرک الکتریکی نیاز دارد. براساس نوع فناوری مورد استفاده، شیشه های هوشمند فعال به دسته های زیر دسته بندی می شوند:

  • شیشه هوشمند الکتروکرومیک 

شیشه‌های هوشمند الکتروشیمیایی می‌توانند سرعت انتقال نور را مطابق با جریان الکتریکی تغییر دهند. قبل از عبور یک جریان سطحی شفاف دارند و هنگام روشن شدن، نیمه مات یا کاملاً مات می‌شوند، اگرچه این انتقال می‌تواند مدت زمان کوتاهی طول بکشد.

شیشه ی هوشمند الکتروکرومیک

  • شیشه هوشمند LC 

شیشه های هوشمند LC با فشردن یک لایه نازک از کریستال های مایع بین دو هادی الکتریکی شفاف ساخته می‌شوند. مشابه شیشه های الکتروکرومیک، شیشه های هوشمند LC قبل از اینکه جریان الکتریکی اجازه عبور از آن را داشته باشد شفاف است.

  • شیشه هوشمند SPD 

فناوری SPD از ذرات میکروسکوپی معلق به شکل یک لایه نازک بین لایه های شیشه استفاده می‌کند. در حالت ساده شفاف است و هنگام انتقال جریان الکتریکی مات می‌شود. میزان نور، تابش و گرمایی که از شیشه عبور می‌کند توسط کاربر کنترل می‌شود.

2.شیشه هوشمند منفعل

شیشه های هوشمند منفعل با توجه به وجود محرک های خارجی مانند گرما و نور ، خاصیتشان تغییر می کند. براساس نوع محرک، به انواع زیر تقسیم بندی می شوند:

  • شیشه ترموکرومیک 

شیشه های هوشمند ترموکرومیک خاصیت انتقال نور خود را با توجه به میزان گرمای جذب شده تغییر می‌دهند. کاربرد این پنجره‌های هوشمند برای کاهش مصرف انرژی ساختمان‌ها و کنترل میزان گرمای ورودی به اتاق می باشد.در حال حاضر، شیشه های هوشمند ترموکرومیک به دلیل کم هزینه بودن و سهولت نصب در مقایسه با سایر شیشه‌ها‌، بیشترین کاربرد را در معماری ساختمان ها دارد.

شیشه ی هوشمند ترموکرومیک

  • شیشه فوتوکرومیک 

شیشه های هوشمند فوتوکرومیک خاصیت انتقال نور خود را با توجه به میزان اشعه ماوراء بنفش (UV) تغییر می‌دهند. هم چنین از این ماده در لنزهای تغییر رنگ عینک آفتابی، شیشه ساختمان و شیمی فوق مولکولی استفاده می‌شود. با این حال، بزرگترین کاربرد تجاری آن در قالب پنجره‌های هوشمند در نمای شیشه ای ساختمان‌ها است.

شیشه ی هوشمند فوتوکرومیک

انواع شیشه های هوشمند از نظر کاربرد

  • شیشه هوشمند مات شونده 

هنگامی که منبع تغذیه روشن است، با فشردن یک دکمه مولکول‌های کریستال مایع در کنار هم تراز شده و شیشه مات می‌شود. اما هنگامی که منبع تغذیه خاموش می‌شود، مولکول‌های کریستال مایع به طور تصادفی از یکدیگر دور می‌شوند، بنابراین نور پراکنده شده و شیشه دوباره شفاف می‌شود.

  • شیشه هوشمند خود تمیز شونده 

این شیشه ها دارای یک پوشش بیرونی بسیار نازک از دی اکسید تیتانیوم، یک ترکیب تیتانیومی سفید و پودری هستند که باعث تمیز ماندن سطح شیشه می‌شوند.

توجه:هرگونه کپی برداری از مقاله با ذکر منبع و ارائه ی لینک مقاله بلامانع است.