موتور برق چیست؟

موتور برق دستگاهی است که انرژی مکانیکی ناشی از سوخت گاز یا بنزین و گازوئیل را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند.

کاربرد های موتور برق

  • مصارف خانگی، ویلا، ساختمان، بیمارستان ها، بانک ها
  •  مراکز مهم امنیتی، دیتا سنترها، سرورها، کارگاهی، مصارف اضطراری
  •  برق رسانی به پمپ های آب
  •  استفاده برای الکتروموتورها

انواع موتور برق بر اساس نوع سوخت

  1.  موتور برق یا ژنراتور برق گازسوز
  2.  موتور برق بنزینی یا ژنراتور بنزینی
  3.  موتور برق دیزلی یا دیزل ژنراتور

 موتور برق گازسوز:

این موتوربرق به دلیل نوع سوخت ،کم مصرف می باشد و باعث کاهش آلودگی هوا میشود و دارای هزینه های کمتری نسبت به نوع بنزینی می باشد.از دیگر امکانات این دستگاه بی خطر بودن این دستگاه است. این نوع به خاطر گازسوز بودن و حذف بنزین باعث طول عمر محصول نسبت به نوع بنزینی شده است. 

 موتور برق بنزینی :

پرکاربرد ترین نوع، موتوربرق های بنزینی می باشد این سیتم ها برای کارکردن در مکان هایی که دسترسی به گاز وجود ندارد مناسب می باشد. سوخت این سیستم ها از بنزین می باشد.باتوجه به نوع سوخت این محصول گازهای اکسید کربن و دی اکسید کربن تولید می شود که باید در فضای باز مورد استفاده قرار گیرد در غیر اینصورت موجب خفگی می شود.

موتور برق بنزینی

موتور برق دیزلی یا دیزل ژنراتور :

دیزل ژنراتور متشکل از یک موتور دیزلی و یک آلترناتور است که سیستم احتراق آن به صورت تراکمی است؛ یعنی برخلاف موتور برق های بنزینی و گازی بدون سیستم جرقه و شمع است و سیستم سوخت رسانی آن دارای یک پمپ انژکتور است، دیزل ژنراتورها دارای انواع متعلقات فرعی از قبیل شاسی، تانک سوخت ، اطاقک پوشاننده جهت محافظت و کاهش صدا، سیستم‌های کنترل و حفاظت، قطع‌کننده‌های اضطراری مدار، سیستم پیش گرم کن روغن و آب موتور، سیستم استارت اتومات و غیره است.

موتور برق دیزلی

راه کارهای کاهش مصرف بنزین در موتور برق

برای کاهش میزان مصرف این موتورها به دو روش می توان عمل کرد.از یک سو با توجه به ارتباط مستقیم میزان بنزین مصرفی با میزان برق خروجی تولید شده توسط موتور برق برای کاهش مصرف بنزین باید از میزان مصرف کنندگان بکاهیم مثلا از چراغ های کم مصرف استفاده کنیم و از سوی دیگر برا ی کاهش مصرف بنزین باید همواره سرویس های نگهداری موتور برق مانند تعویض به موقع شمع جرقه زن موتور برق تعویض به موقع فیلتر هوای موتور برق و تعویض به موقع روغن موتوربرق را به صورت منظم و دقیق انجام دهیم.

موتور برق از نظر سیستم روشن و خاموش شدن

  1.  موتور برق های هندلی
  2.  موتور برق های استارتی
  3.  موتور برق های استاتیک

موتور برق های هندلی:

سیستم استارت این نوع موتور برق ها به صورت دستی و همان هندل انجام می شود، هندل در حقیقت همان طنابی است که با دست کشیده و باعث چرخش موتور گریده سپس با ورود سوخت و زدن جرقه موتور روشن شده و شروع به کار می نماید.

موتور برق هندلی

موتوربرق های استارتی :

که دارای موتور استارت الکتریکی و باطری می باشند.( البته ترکیب استارت و هندل نیز وجود دارد) نوع استارتی با دکمه استارت یا سوییچ تعبیه شده برروی خود براحتی روشن و خاموش می شوند و نیازی به هندل زدن و دور گرفتن موتور جهت روشن شدن ندارند.

موتور برق استارتی

موتوربرق های استاتیک:

دارای سیستم سوییچ اتوماتیک برق شهر و ژنراتورهستند ، یعنی با قطع برق موتور برق به صورت اتوماتیک روشن شده و برگشت برق شهر فرمان خاموش شدن موتور برق ارسال می گردد. سیستم راه اندازی موتور برق یا همان دیزل ژنراتور برای برق اظطراری هم می تواند به صورت دستی و هم به صورت اتوماتیک باشد.در نوع دستی که در زمان بی برقی یک اپراتور موتور برق را روشن میکند و آن را وارد مدار برق میکند. ولی در صورت اتوماتیک توسط یک تابلو برق که به آن تابلوی امرجنسی میگویند که توسط یک برد کنترلر بی برقی را حس کرده و فرمان استارت موتور برق را صادر و در نهایت موتور برق به صورت خودکار روشن شده و توسط کنتاکتور مربوطه وارد شبکه برق می گردد.

انواع موتور برق بر اساس قدرت خروجی

  1.  موتور برق کوچک قابل حمل
  2. موتور برق متوسط قابل حمل
  3. موتور برق بزرگ قابل حمل
  4. موتور برق بزرگ ثابت

اجزای تشکیل دهنده موتور برق

  1.  موتور: این بخش از موتور برق قسمت تامین کننده انرژی اصلی مکانیکی را بر عهده دارد. موتور قسمت اصلی یک موتور برق است که در آن انرژی مکانیکی دستگاه در آن تبدیل به انرژی برق می گردد و هرچقدر توان موتور بالاتر باشد میزان برق تولید آن نیز بیشتر می باشد.
  2.  سیستم سوخت : وظیفه سوخت رسانی به موتور را دارد.
  3.  آلترناتور: که وظیفه تامین انرژی الکتریکی را بر عهده دارد.
  4.  پنل برق: تجهیزات خروجی برق AC , DC همچنین کنترل و محافظت از موتور و ژنراتور را بر عهده دارد.
  5.  روغن : به دلیل کارکرد طولانی مدت با موتور برق در روز ممکن است اجزا دستگاه دچار سائیدگی شود که با بودن سیستم روغن کاری این مشکل به حداقل می رسد.

نکات مهم در انتخاب موتور برق

  1.  ابزار و تجهیزاتی که می‌خواهید به صورت همزمان با برق روشن کنید، تعیین کنید.
  2.  میزان وات مصرفی جهت راه‌اندازی و عملکرد مداوم، به دست آورید.
  3.  کل مصرف برق را حساب کنید، ۱۰ الی ۱۵ درصد، به عنوان ضریب ایمنی اضافه کنید.
  4.  ژنراتوری را انتخاب کنید که دارای قدرتی مساوی و یا بیشتر از کل مصرف برقی که حساب شده، داشته باشد.
  5.  بودجه تقریبی خود را در نظر بگیرید.

توجه:هرگونه کپی برداری از مقاله با ذکر منبع و ارائه ی لینک مقاله بلامانع است.