دما و رطوب یکی از مهمترین پارامترهای حیاتی در سالن های پرورش طیور و مرغداری است. هنگام پرورش ماکیان بسیار تاکید شده است که از استرس دمایی و رطوبتی به طیور و مرغ ها جلوگیری شود. بویژه به استرس دمایی و تغیرات ناگهانی دما، استرس دمایی حتی می‌تواند باعث تلف شدن و مرگ طیور و مرغ ها گردد. به همین خاطر باید از استرس دمایی جلوگیری شود. با کاهش دما در فصل زمستان، نگرانی های مختلفی مانند کاهش تولید تخم مرغ، کاهش مصرف آب، کاهش باردهی و جوجه کشی و غیره ایجاد می شود. در نتیجه، مدیریت مرغداری در طول زمستان یکی از مسائل مهم برای مرغداران است.

به منظور کسب بیشترین درآمد از پرورش طیور در زمستان، پرندگان باید از هر گونه تنش رها باشند. طیور در معرض فشار سرمای شدید قرار دارند که نیاز به مدیریت دقیق دما، رطوبت، بستر، آمونیاک، خوراک، آب، نور و تهویه و موارد دیگر دارد. اینها عوامل بسیار مهمی هستند که باید در هنگام مدیریت مرغداری در نظر گرفته شوند زیرا بر سلامت و بهره وری آنها تأثیر می گذارند.

دمای مرغداری حتی قبل از ورود جوجه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. لازم به ذکر است که نیاز به دمای مطلوب برای جوجه‌های جوان مهم‌تر از جوجه‌های مسن‌تر است، زیرا پرندگان مسن‌تر با پر عایق هستند، سطح کمتری دارند و گرمای بیشتری نسبت به جوجه‌های جوان تولید می‌کنند. برای جوجه های یک روزه، سوله باید یک تا دو روز قبل از ورود جوجه ها گرم شود. اگر اینطور نباشد، هوا و بستر سوله، گرما را از بدن جوجه ها جذب می کند و ممکن است پرندگان از سرما شروع به لرزیدن کنند و این بر رشد پرندگان تأثیر می گذارد.

 

دمای هوای سوله مرغداری چند درجه باید باشد؟

 

دمای بدن مرغ معمولا در حدود 41 درجه سانتی گراد است و بهترین دما برای سوله های مرغداری کمی کمتر از این دما می باشد. لذا در زمان طراحی سوله های مرغداری باید توجه داشت که سوله ها در جهت درست طراحی شوند و بلندی دیوار سوله ها تا زیر سقف به شکل صحیح محاسبه شود. همچنین تهویه و سیستم گرمایشی و سرمایشی سوله و عایق بندی حرارتی کافی دیوارها باید به شکل صحیح رعایت گردد.

 

میزان رطوبت مورد نیاز برای سوله مرغداری چقدر است؟

 

میزان رطوبت نسبی مورد نیاز در سوله های مرغداری بین 60 تا 70 درصد است. این مقدار رطوبت تحت تاثیر عوامل گوناگونی تغییر می کند. این عوامل می توانند ناشی از تنفس و مدفوع مرغ و یا تحت تاثیر شرایط آب و هوایی محیط باشند. با توجه به افزایش میزان رطوبت در فصل زمستان و کاهش آن در فصل تابستان نیاز به دستگاه مه پاش برای تابستان و سیستم حرارتی مناسب برای فصل زمستان به منظور تنظیم میزان رطوبت ضروری است.

سیستم تهویه در سوله های مرغداری ترکیب هوا در حالت نرمال مشخص است اما نیاز پرندگان به اکسیژن در شرایط مختلف متفاوت است. هر مرغ در شرایط استراحت به حدود 0.6 متر مکعب در ساعت به هوای پاک نیاز دارد. این در حالی است که تولید دی اکسید کربن به واسطه بازدم مرغ و بخار آمونیاک حاصل از مواد دفعی، موجب تغییر در کیفیت هوای سالن های مرغداری می شود که با راهکارهایی مثل کاشت درختان پهن برگ در محدوده مرغداری و یا ایجاد فاصله مناسب تا فضاهای شهری و آلوده و مهم تر از همه تهویه مناسب و استاندارد، می توان کیفیت هوا را بهبود بخشید. بدیهی است کاهش کیفیت هوای سوله در راندمان مرغداری تاثیر منفی خواهد داشت.

 

 جهت وزش باد چه تاثیری بر طراحی سوله های مرغداری خواهد داشت؟

 

در طراحی سوله های مرغداری باید به جهت وزش بادهای غالب منطقه توجه داشت. دقت در این خصوص از یک جهت موجب کاهش فرآیند فرسایش دیوارها شده و از جهت دیگر در مکانیسم تهویه سالن های مرغداری بسیار تاثیر خواهد داشت. ضمنا با در نظر گرفتن جهت وزش بادهای غالب می توان راندمان و بازده هواکش ها را افزایش داد. بدیهی است در مناطق گرم و مرطوب نیاز به تهویه بسیار بیشتر از مناطق خشک احساس می شود که این مقوله با در نظر گرفتن جهت وزش بادها، قابل کنترل خواهد بود.

 

میزان نور برای سوله های مرغداری چقدر باید باشد؟

 

شدت نور در روند رشد و تولید مثل پرندگان بسیار موثر است. میزان نور لازم برای سالن های مرغداری گوشتی و تخم گذار بین 10 تا 20 لوکس و در زمان جوجه ریزی میزان نور در محل دان خوری ها بین 20 تا 25 لوکس مورد نیاز است. بدیهی است میزان بالاتر و یا پایین تر از حد استاندارد گفته شده در چرخه فعالیت جوجه و مرغ تاثیر منفی خواهد داشت. کنترل میزان نور ورودی به سوله با رنگ کردن پنجره ها و تعداد لامپ های مصرفی و میزان روشنایی آنها قابل کنترل خواهد بود.

 

                                                                         

 

بهترین روش مدیریت دما و رطوبت مرغداری

 

بهترین روش مدیریت دما و رطوبت مرغداری استفاده از دیتالاگر ثبت دما و رطوبت یا ترمومتر یا ثبات دما و رطوبتف بهترین روش یایش و مدیریت دما و رطوبت سالن پرورش طیور می باشد. با نصب دستگاه دیتالاگر ثبت دما و رطوبت در سالن پرورش مرغ و مرغداری، میتواند از میزان لحظه ای دما و رطوبت مرغداری با خبر بود. دما و رطوبت استاندارد مرغداری در رشد و پرش طیور نیز بسیار مهم است.

 

برای نظارت بر این پارامتر می توانید از انواع بادسنج، ترمومتر، نورسنج، دستگاه سنجش آمونیاک استفاده نمایید.