در هنگام خرید لامپ یا چراغ بارها با کلماتی تخصصی مواجه شده ایم که شاید معنی و تعریف آن ها را ندانیم. این مقاله به شما کمک می کند تا با اصطلاحات مربوط به نور آشنا شوید و در هنگام خرید لامپ یا چراغ انتخاب بهتری داشته باشید. 

دمای رنگ ( color temperature ):

دمای رنگ عددی است که بر حسب کلوین بیان می شود و به نوعی بیانگر رنگ نور خروجی می باشد. هر چه این عدد بالاتر باشد رنگ نور بیشتر به محدوده رنگ‌های سرد و سفید نزدیکتر است و هرچه این عدد کوچکتر باشد رنگ نور به محدوده رنگ های گرم( نظیر رنگ نور ناشی از لامپ‌های التهابی) نزدیکتر است. لازم است در اینجا بر تفاوت بین دمای رنگ با مفهومی که از نورهای گرم و سرد در اصطلاحات هنری متداول است، تاکید شود. در اصطلاحات هنری، نورهای سفید متمایل به آبی اغلب با نورهای سرد شناخته می شود که باعث می شود محیط سردتر و خنکتر به نظر برسد، حال آنکه چنین نوری، دمای رنگ بالایی دارد.

رنگ نور مناسب در هر محیط متناسب با کاربرد آن انتخاب می شود. به عنوان مثال ، برای محیط هایی که قرار است فرد در آن به استراحت بپردازد، نظیر بیمارستان، منازل و هتل‌ها و...، رنگ نورهای گرم با دمای رنگ پایین یعنی نورهای سفید گرم توصیه می شود. در مقابل در محیط های صنعتی، نظیر کارگاه تراشکاری و پرس، بهتر است سراغ رنگ نورهای سرد نظیر روشنایی روز برویم که مانع خواب آلودگی افراد می شود.

برای محیط هایی نظیرمدارس، دفاتر اداری، آشپزخانه منزل، راهرو بیمارستان و .. توصیه می شود که نورهای میانه نظیر سفید و سرد انتخاب گردد. در بسیاری از موارد به غلط دیده می شود که برای اینکه یک محیط اداری، دارای رنگ نور میانه باشد، دو لامپ با رنگ نور سفید گرم و روشنایی روز را کنار هم قرار می دهند که با ترکیب اینها نور محیط به حد میانه برسد، حال آنکه این کار ضمن اینکه باعث نازیبا شدن محیط شده و بر توزیع یر یکنواخت روشنایی اثر می گذارد، از نظر طراحی روشنایی نوین امر مطلوبی نیست و در هیچ یک از منابع علمی طراحی روشنایی داخلی چنین کاری توصیه نشده است.

 

درصد بازتاب رنگ ( Colour Renering Index )

چنانچه نمود اشیا را زیر نور خورشید به عنوان مبنا مدنظر قرار دهیم، این شاخص نشان می دهد که اشیا زیر نور منتشر شده توسط لامپ تا چه اندازه به رنگ واقعی نمایش داده شوند. CRI در مورد لامپ ها عددی بین 20 و 100 است و هر چه این عدد بالاتر باشد نمود رنگ واقعی تر است. عامل اصلی نمود رنگ مطلوب توسط نور یک لامپ، کامل بودن طیف نور آن است. به عنوان مثال زمانی که در طیف نور منتشر شده از یک لامپ رنگ قرمز، موجود نباشد، کلیه اشیای قرمز رنگ( یا داراری قسمت های قرمز)، با رنگ صحیح خود نشان داده نخواهد شد.

بنابراین برای جاهایی که نمایش واقعی رنگ اهمیت زیادی دارد نظیر صنایع نساجی، اتاق رنگ صنایع خودروسازی، اتاق گریم و آرایش و ... استفاده از لامپ هایی با درصد بازتاب رنگ بالا توصیه می‌شود.

 

شار نوری:

کل نور خارج شده از یک منبع نوری در واحدد زمان در تمام جهات در فضا را شار نوری(Luminous Flux)  می گویند. واحد شار نوری لومن می باشد یا با Lm نشان داده می شود. بدیهی است هر چه شار نوری یک لامپ بیشتر باشد، لامپ پرنورتر است.

 

بهره نوری:

این عدد در واقع نسبت شار نوری خارج شده از لامپ به توان مصرفی آن است، نشان دهنده کارآیی و بهره وری لامپ است. هر چه این عدد بالاتر باشد به این معنی است که لامپ با مصرف انرژی کمتر، شار نوری بیشتری تولید می کند و به عبارت دیگر هر چه بهره نوری یک لامپ بیشتر باشد، آن لامپ از نظر مصرف انرژی مقرون به صرفه تر است. 

توجه:هرگونه کپی برداری از مقاله با ذکر منبع و ارائه ی لینک مقاله بلامانع است.